Felújították a híres vidéki egyetem gyakorlóiskoláját: 451 milliót költöttek ezekre az extrákra

HelloVidék   
  Megosztom
Felújították a híres vidéki egyetem gyakorlóiskoláját: 451 milliót költöttek ezekre az extrákra

A Széchenyi István Egyetem győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája a térség egyik legszínvonalasabb alapfokú oktatási intézménye. Átfogó rekonstrukciójára a „Komplex infrastruktúra és eszközállomány fejlesztés a SZE és az ELTE gyakorló iskoláiban” című nyertes pályázat (EFOP-4.2.3-22-2022-00012) révén nyílt lehetőség. A közös európai uniós projekt teljes költsége 1,77 milliárd forint volt, amelyből a Széchenyi-egyetem 451 millió forintot nyert el a saját beruházására.

A november 21-én, az ELTE-n megtartott zárórendezvényen Némethyné Toldy Gizella iskolaigazgató prezentációjából kiderült: a kivitelezés a győri intézményben az új tanévre készült el. A munkálatok magukban foglalták az Öveges-iskola energetikai korszerűsítésének első ütemét, így a nyílászárók részleges cseréjét, épületgépészeti felújításokat, radiátorcseréket, napelemes rendszer kialakítását, padlásfödém-szigetelést, hűtési-fűtési rendszereket – köztük az informatikai terem klimatizálását – is. Több helyiségben történt árnyékolás, burkolatcsere, továbbá a tornatermet és az öltözőket is korszerűsítették. Ezenkívül udvarfelújítás, akadálymentesítés szolgálja az épület korszerű működését. A projekt oktatási és informatikai eszközbeszerzést is tartalmazott.

A tartalmi megújulásra is kiemelt figyelmet fordítanak

Az eseményen dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese emlékeztetett: az egyetemhez 2016-ban csatlakozott az Apáczai Csere János Kar és vele együtt az Öveges-iskola.

Akkor azt a célt tűztük ki, hogy ez az intézmény Győr és a térség legjobb általános iskolája legyen. Ennek érdekében indult egy hosszú távú, komplex fejlesztési program, amelynek fontos eleme volt az épület és infrastruktúrájának megújítását célzó projekt

– fogalmazott.

Kiemelte, az Öveges iskola, az egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont együttműködésében a tartalmi megújulásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Vonzóvá kívánjuk tenni a pedagógus életpályát, valamint a fiatalok számára a természettudományos területeket. Programunkban a gyerekek élményalapú oktatást, a pedagógusok pedig új módszertani ismereteket kapnak

– hangsúlyozta, köszönetet mondva a kormányzatnak a támogatásért. Szerinte ez befektetés többszörösen megtérül: a hatékonyabb, szebb épület segíti a diákok kibontakozását és egyben a pedagógushallgatók módszertani fejlődését.

A gyakorlóiskolák felkészítik a pedagógushallgatókat jövőbeli munkavégzésükre

A gyakorlóiskolák elsődleges feladata a pedagógushallgatók felkészítése arra, hogy olyan hivatásukat szerető tanárok és tanítók kerüljenek a pályára, akik segítik a gyermekeket az értékközpontú életre nevelésben, valamint a számukra megfelelő hivatás kiválasztásában. Felidézte, hogy Magyarországon 2018 óta 4576 óvodai és iskolai fejlesztés indult el, illetve valósult meg, közel ezermilliárd forint értékben, 2022-ben pedig további 231, iskolai épületfejlesztést támogató pályázat született. Emellett több ezer intézményben bővítették a sávszélességet, építettek ki wifi-hálózatot, továbbá több mint százezer digitális eszköz jutott el az iskolákhoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyakorlóiskola

pályázat

gazdaság

győr

pedagógus