Borsos ára lesz idén a karácsonyi halvacsorának: mutatjuk, milyen árakra számíthatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Borsos ára lesz idén a karácsonyi halvacsorának: mutatjuk, milyen árakra számíthatunk

Karácsonykor sok magyar háztartásban tartják azt a szokást, hogy halétel kerül az asztalra. Gyakran előfordul az is, hogy van, aki csak ilyenkor fogyaszt egyedül halat, mondjuk sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra. Éppen ezért most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni. A HelloVidék kérdéseire Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója válaszolt.

HelloVidék: Milyen évet zárt idén a magyar akvakultúra ágazata?

Timmel Ede: A 2023-as esztendő sokkal több pozitívumot tartogatott az ágazat szereplőinek, mint a tavalyi év. 2022-es év válságok sorozatát hozták el a magyarországi haltermelőknek, az év elején orosz-ukrán konfliktus okozta energia és takarmányár robbanás sokkolta a gazdálkodóninkat, a nyár folyamán pedig az évszázad aszálya nehezítette a termelést. Idén a piacok megnyugodtak, az input anyagok terén egy komolyabb csökkenést tapasztaltunk, valamint az égiek is kegyesek voltak, így nem kellett komolyabb vízhiánnyal megküzdeni a halastavainknál, ezek a tényezők arra engednek következtetni, hogy erősebb évet tudunk zárni mint 2022-ben, azonban pontos számadást csak a jövő év elején tudunk adni.

HelloVidék: Milyen halat fogyasztanak leginkább a magyarok?

Timmel Ede: Amennyiben a hazai termelésből kikerülő halfajok fogyasztási szokásaira fokuszálunk, úgy elmondható, hogy a ponty szerepel az első helyen, ezt követi az afrikai harcsa, melynek termelésében első helyen állunk európai viszonylatban. Sajnálatos módon a hazai fogyasztók még mindig a külföldről érkező halak beszerzését preferálják, az éves hazai hal-fogyasztás közel 79 százalékát az importból származó halak adták 2021-ben. Fontos felhívnunk a fogyasztók figyelmét arra, hogy a távolkeletről importált haltermékek minősége, és élelmiszerbiztonsága messze elmarad a hazai előállítású halétól. Amig a magyar termelőknek a legszigorúbb termeléstechnológiai és higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, addig egy harmadik országból érkező (Vietnám, Kína), például fagyasztva érkező haltermék előéletéről keveset tudhatunk biztosan, ezért mindenkit arra biztatunk a saját egészégének megőrzése érdekében válassza a kiváló minőségű, nyomon követhető magyar halat, nem csak az ünnepekor, hanem az év minden napján amikor halfogyasztásra adják a fejüket.

HelloVidék: Mennyi hal fogy évente? Mennyi halat fogyasztunk átlagosan?

Timmel Ede: Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországának halfogyasztásánál, a rendelkezésre álló adatok szerint 2020-ban az egy főre vetített halfogyasztás az EU-ban körülbelül 23,3 kg volt, míg világ halfogyasztása a FAO adatai szerin, megközelítőleg 20,1 kg volt 2020-ban. Ezeket az adatokat azért tartottam fontosnak megosztani önökkel, mert így látjuk, hogy hol tartunk, és merre kell elmozdulnunk a jövőbe halfogyasztás tekintetében. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kiemelt feladata a hazai halfogasztás népszerűsítésé, ezért is hívtuk életre a HalPéntek kampányunkat, melyen keresztülmár többszázezer embert értünk el, akikkel igyekeztünk megosztani olyan recepteket, amelyeket a magyar termelők által előállított halakból tudnak elkészíteni.

HelloVidék: Hogyan változott a magyarok halfogyasztása az elmúlt évekhez képest?

Timmel Ede: Az egy főre vetített éves halfogyasztás 2020-hoz képest 2021-ben 15 dekagrammal nőtt (AKI adat), ami minimális javulásnak számít az előző időszakhoz képest. Hazánkban a halhúsfogyasztás hagyományosan a keresztény ünnepekhez kötődik, a húsvét előtti böjti időszakban, valamint, karácsonyra vásárolják a legtöbb halat a fogyasztók. A fogyasztók egy része tart a szálkától, korábbi rossz élményből kifolyólag nem vesz halat, vagy nem szívesen dolgozza fel halat a saját konyhájában. Egy korábbi kutatás szerint a fogyasztók inkább előnyben részesítik a tengeri eredetű halakat, mert azok feldolgozottsági foka magasabb, konyha- készen vagy azonnal fogyasztható formában állnak rendelkezésre. Az elmúlt években itthon is sikerült áttörést elérni ezen a területen, az áruházak polcain most már megtalálhatóak a fogyasztásra kész halászlevek, halsűrítmények, füstölthalak, fagyasztott haltermékek és pástétomok.

HelloVidék: Karácsony kiemelten fontos a halfogyasztás szempontjából. Ilyenkor milyen halak kerülnek a családi asztalra?

Timmel Ede: A tradicionális karácsonyi menüsor elkészítéséhez a háztartások még mindig a ponty keresik leginkább, de nagy az érdeklődés a szürkeharcsa és az afrikai harcsa iránt, valamint a süllő is főszerephez jut ilyenkor a családok ünnepi asztalán.

HelloVidék: Milyen árakra számíthatunk az ünnepekhez közeledve? Mennyibe kerülnek majd a legkedveltebb fajták?

Timmel Ede: A vásárlók számára jó hírt tudok közölni, a fentiekben ismertetett idei évi pozitív hatásoknak köszönhetően a karácsonyi hal ára mérséklődhet a tavalyi árakhoz képest. Az élő ponty esetében kilónként 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, a harcsa ára 4000 forint körül fog mozogni. A halpultokban megtalálhatóak lesznek a halak feldolgozott formában is (patkó, filé, csont, belsőség), ebben az esetben nyilván magasabb árral fogunk találkozni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

karácsonyi hal

mahal

magyar akvakultúra és halászati szakmaközi szervezet