Tisztázza magát a Continental: valótlan állítások hangzottak el a makói leépítésekről

HelloVidék   
  Megosztom
Tisztázza magát a Continental: valótlan állítások hangzottak el a makói leépítésekről

Korábbi információink szerint a gyári faliújságokra kitett tájékoztatóból értesülhettek a dolgozók, hogy elbocsátások lesznek a makói Continentalnál - állította a Népszavának Hajdú Roland, a gyárnál működő szakszervezet titkára.

A Continental makói gyárával kapcsolatban a napokban megjelent cikk, amelyben a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára, Hajdú Roland nyilatkozata nyomán számtalan szándékosan valótlan állítást, kontextusból kiragadott információt tartalmaz. A Makói Gumiipari Szakszervezet rendszeresen támadja a vállalatot hasonlóan rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal – nyilatkozta a Continental mai közleményében.

500 fős bővülés Makón

A vállalat a következőképp reagált a cikkre:

Összegzésként szeretnénk kiemelni, hogy felelős munkáltatóként arra törekszünk, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adjuk. A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melynek kapcsán a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, kollektív szerződésünknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtunk távozó munkatársainknak

- írja a gumigyár.

A sajtóhírekkel ellentétben a Continental már ebben a fázisban megosztotta a létszámcsökkentés okát (ami a már említett rendelési állomány visszaesés), továbbá a létszámváltozásban személyesen érintett munkatársakat a HR osztály kollégái személyesen tájékoztatták. Kiemelték, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet képviselője, Hajdu Roland az általuk szervezett Üzemi Tanács üléseken szándékosan nem képviselteti magát, ezzel saját döntéseként kizárva a szakszervezetet a hivatalos tájékoztatási láncból.

A létszámcsökkentésben érintettek meghatározásával kapcsolatban szeretnénk megjegyezni, hogy a kiválasztás teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik. A folyamat során természetesen a külföldi kollégákat is vizsgáljuk, így nem megfelelő munkavégzés esetén ők is lehetnek az elbocsájtottak között. A sajtóhírekkel ellentétben a létszámváltozásban érintett területen a negatív autóipari trendeknek köszönhetően sem jelenleg, sem a közeljövőben nincs tervben toborzási folyamat, így nem igazak a spekulációk a külföldi munkatársak felvételével kapcsolatban.

- hívták fel rá a figyelmet.

A cég jelezte, hogy az elbocsátások többségében kölcsönzött munkavállalókat érintenek és a törvények szerint a kölcsönzött kollégák munkaviszonya maximum 5 év lehet. Ebből adódóan az az állítás sem igaz, hogy a távozó munkatársak többségében 20 évnél régebb óta dolgoznak a vállalatnál.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

continental

gumigyártók

gazdaság

leépítés

helyreigazítás