Hatalmas támogatást kapott Füzesgyarmat: de mire kellett ennyi pénz a településnek?

MTI   
  Megosztom
Hatalmas támogatást kapott Füzesgyarmat: de mire kellett ennyi pénz a településnek?

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - közölte az önkormányzat. A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

344 millió forintból 16 belterületen lévő, szilárd útalappal nem rendelkező utcát aszfaltoznak le legkésőbb 2025. június végéig. A fejlesztés 3838 méter hosszú szakaszt érint, az aszfaltozás előtt a zömmel eternit ivóvízvezetékek kiváltására is sort kell keríteni az Alföldvíz Zrt. előírása szerint. Az engedélyek már megvannak, jövő nyárra tervezik az aszfaltozást

- közölte az ötezer lakosú észak-békési város polgármestere.

Koncz Imre elmondta: 130 millió forintból újítják fel a piacot 2024 júliusáig. Korszerűsítik az épületet, fedett árusítóteret alakítanak ki, a parkoló új aszfaltburkolat-réteget kap, emellett akadálymentesítenek is. A pályázatból tervezik egy tehergépjármű megvételét is, amely a helyi termelők áruinak szállítását segítené kedvezményes bérleti rendszerben. A kiviteli tervek elkészültek, indítják a közbeszerzést.

231,5 millió forintból korszerűsítik energetikailag az önkormányzati épületek közül a városházát, az egészségügyi központot, a civil házat és az 1987-ben épült önkormányzati szolgálati társasházat. A tervek között hőszivattyús hűtési-fűtési rendszer kialakítása, az egészségügyi központnál teljes villamosenergetikai felújítás szerepel. A civilháznál nyílászárócserét és napelemek telepítését is szeretnék elvégezni.

Mintegy 58 millió forintból új önkormányzati szociális bérlakást építenek, a projekt 2024 végi befejezését követően egy négyfős család költözhet be a szegregátumból az épületbe. A projekt része az akcióterületen található Veres Péter utca útburkolatának kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó vízrendezés. Itt a tervek még csak most készülnek.

150 millió forintot nyert el az önkormányzat városi környezetjavító fejlesztésekre. Ebből parkosítanak az önkormányzattal szemközti területen, a könyvtár környékén és a fürdőnél, megújul két buszmegálló is. A projekthez kapcsolódnak kerékpárút-fejlesztések is. Megépítik a Bethlen és a Klapka utca közötti hiányzó szakaszt, valamint meghosszabbítják a Széchenyi utcai kerékpárutat az óvodáig, összesen mintegy 400 méteren épülnek új szakaszok.

Ezeknek az engedélyeztetése viszonylag sokáig tartott, de most már készen vannak a tervek, és folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Jövő év végéig szeretnék befejezni a kivitelezést is

- közölte a polgármester.

A hatodik nyertes pályázat révén 90 millió forintból 43 városi és civil programot valósítanak meg 2026. szeptember végéig.

Koncz Imre elmondta, már most látszik, hogy a városnak is kell biztosítania saját forrást a fejlesztésekhez, hiszen a pályázatok beadásakor 2021-es adatokkal számoltak, azóta pedig emelkedtek az árak.

Mindegyik beruházáshoz a tervezettnél mintegy 30 százalékkal magasabb árajánlatot fogunk kapni a közbeszerzések során

- valószínűsítette.

A városvezető elmondta, nemrég kapták meg az üzembehelyezési határozatot a nyugati elkerülő úthoz, amelyet 450 millió forint TOP-os támogatásból építettek meg. Az egy kilométeres, nagy teherbírású szakasz a Bucsa és a 4-es számú főút felé vezető közutat köti össze az ipari parkkal. A fejlesztés révén a kamionok nagy részének nem kell behajtaniuk a település kis utcáiba. A beruházás során építettek egy 100 négyzetméteres csarnokot is, ahol az önkormányzat tárolhat eszközöket, anyagokat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

füzesgyarmat

támogatás

fejlesztés

békés megye