Ellepték a magyar utakat a csempészfurgonok: szinte hihetetlen, mi lapul a ládákban

HelloVidék   
  Megosztom
Ellepték a magyar utakat a csempészfurgonok: szinte hihetetlen, mi lapul a ládákban

Az Európai Unió tagállamai közötti utazás során, általánosságban elmondható, hogy a nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan „áruk”, amelyek korlátozás alá esnek. Példaként említhető, a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermék, vagy a háziállattal történő utazás. Meglepő lehet, de rengeteg csempész bukik le, akik nem valamilyen terméket, hanem élő vagy már kimúlt állatokat akarnak eladni, tovább értékesíteni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordultunk, hogy segítségükkel körbejárjuk a témát. A HelloVidék most Juhászné Prantner Etelka, pénzügyőr százados szakértővel beszélgetett.

A veszélyeztetett fajokra speciális szabályok vonatkoznak, mint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, részeire, valamint a belőlük készült termékekre, a vadásztrófeákra és a preparátumokra, ugyanis ezek behozatala és kivitele is tilos, vagy engedélyhez kötött

- emelte ki Juhászné Prantner Etelka, majd hozzátette:

Amennyiben valaki házikedvenccel utazik egyik országból a másikba, úgy igazolnia kell, hogy az állat egészséges, vagyis rendelkezik a fogadó ország által előírt oltásokkal, kisállat útlevéllel, chippel.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy egyéb állatok közül, például a madarak is egészségügyi kockázatot jelenthetnek, országok közötti utazás esetén fontos, hogy egészségügyi okmányuk legyen, melyek egyértelműen igazolják, hogy az okmányok az adott állathoz köthetőek. (A kutyák esetében pl. chip és az útlevélben szereplő chipszám, madarak esetében ez a gyűrű lehet.)

Ahogy a szakember mondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 1200 feladatot lát el, ebből adódóan vannak olyan ellenőrzések, melyek végrehajtásához több hatóság együttműködése szükséges. A pénzügyőrök a rendészeti és határrendészeti feladataik kapcsán az utazásra vonatkozó szabályokat ellenőrizve – találkoznak illegálisan szállított/ csempészett állatokkal.

Az ország határain, közútjain, autópályákon és a repülőtéren, több esetben is találkozunk illegális állatszállítmányokkal és védett fajokkal

- emelte ki, Juhászné Prantner Etelka, majd mondott is néhány példát arra, amikor intézkedni kellett a hatóságnak.

Az M7-es autópályán - 2021. augusztusban - 40 darab kanári madarat találtak a NAV munkatársai egy Spanyolországba tartó furgon rakterében, a csomagok alá rejtve. A bolgár férfi az állatokhoz, olyan okmányt, amelyet az indító ország állatorvosa állított ki, nem tudott bemutatni, ezért a pénzügyőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki az állatok további utaztatását megtiltotta. A kanári természetvédelmi szempontból ugyan nem veszélyeztetett, viszont behozataluk egészségügyi kockázatot jelenthet, így éppolyan szigorú szabályok vonatkoznak rá, mint a házikedvencekre.

Tavaly nyáron az M5-ös autópályán a járőrök egy román kamiont ellenőriztek, és hőszigetelt ládákban mintegy 17 ezer élő kecskerákot találtak. A Magyarországon védett fajnak minősülő és egyedenként 50 ezer forint eszmei értékű állatokat a Szegedi Vadasparknak adtuk át.

Egy román járműszerelvény csomagtere 600 darab, félig fagyott, sörétespuskával lelőtt Fenyőrigót rejtett 2022. decemberben. A pénzügyőrök természetvédelmi szakértőt hívtak a helyszínre, aki megállapította, hogy a fenyőrigó védett fajnak minősül Magyarországon, eszmei értéke 25 000 Ft/ db. A pénzügyőrök természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tettek.

Az év elején egy szlovén férfi autójában hat nyílméregbékát találtak a pénzügyőrök. A dél-amerikai kétéltűek a CITES egyezmény alá tartoznak, ezért szigorú szabályok korlátozzák kereskedelmét. A pénzügyőrök a férfit átadták a Fejér vármegyei rendőröknek.

Az állatok illegális szállítása és kereskedelme a veszélyeztetett és védett fajok mellett a házikedvenceket is érinti. A tavalyi évben 72 kölyökkutya és 15 macska illegális kereskedelmét hiúsítottuk meg közúti ellenőrzéseink során a kormányhivatalok és a rendőrség bevonásával. Az idei évben ezidáig 12 esetben hozzávetőleg 57 állat felügyletéről gondoskodtunk.

A kölyökállatokat jellemzően fiatal korban szakítják el az anyaállattól, és gyakran rejtik őket csomagok és bőröndök alá. Általában chippel, oltással és állatútlevéllel nem rendelkeznek, de előfordulnak speciális esetek is, volt már rá példa, hogy találtak olyan kisállatútlevelet, melyekből hő hatására eltűntek az adatok.

Ahogy a szakember kiemelte, amennyiben az ellenőrzések során a pénzügyőrök állatokat találnak az adott járművekben, és felmerül a gyanú a szabálytalan szállításra, úgy minden esetben értesítik a területileg illetékes kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki jogosult dönteni az állatok elkobzásáról, vagy engedi a tovább haladást.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti adó- és vámhivatal

állatcsempészek

állatcsempészet

tiltott állatbehozatal

illegális állatbehozatal

csempészek

orvvadász

illegális állatkereskedelem