Több mint hatszázmilliós fejlesztéssorozat indult Körösladányban: erre megy el a pénz

MTI   
  Megosztom
Több mint hatszázmilliós fejlesztéssorozat indult Körösladányban: erre megy el a pénz

Több mint 660 millió forintból öt fejlesztést indított a Békés vármegyei Körösladány önkormányzata - közölte az önkormányzat.

A támogatásokat a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) Pluszból nyerték el. A 2025. február végéig zajló fejlesztéssel vízitúra táborhelyet és csónaktároló öblöt alakítanak ki; a projekt célja a Sebes-Körös élővilágának bemutatását lehetővé tevő vízitúrák (kajak-kenu) és az aktív turizmushoz, horgászathoz kapcsolódó alap infrastruktúra kiépítése. Kajak-kenu kikötőt, csónaktárolót és sólyapályát hoznak létre; Kardos Károly polgármester elmondta, remélik, hogy a vízjogi létesítési engedélyt még most decemberben megkapják, utána írható ki a közbeszerzés.

2026 elejéig kell a pályázat szerint bővíteni a védőnői szolgálatot 150 millió forintból; ám a közbeszerzési kiírás már e héten megjelenik; tavasszal várhatón indul a kivitelezés is

- közölte a négyezer lakosú város vezetője. A projektben a meglévő épületet bővítik, energetikailag korszerűsítik (hőszigetelés, napelemek telepítése); parkolókat építenek; akadálymentesítenek és mobil informatikai berendezéseket, valamint a méhnyakrákszűréshez szükséges eszközöket vásárolnak.

Elkészültek a Zöldág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde fűtésrendszerének felújításával, amelyre 64 millió forintot nyertek el. A már meglévő hőszivattyús gépházat átépítették, modernizálták; és az óvodai részen víztakarékos, fotocellás, automata csapokat szereltek be

- ismertette a polgármester.

Felhasználták az elnyert legnagyobb támogatási összeget, 250 millió forintot is, ebből felújították a 47-es számú főút melletti kerékpárutat több mint két kilométeren, és egy rövid, 282 méteres szakaszon járdával egybeépített új kerékpárutat építettek.

Ezzel az összes belterületi kerékpárút vagy új, vagy a közelmúltban lett felújítva

- hangsúlyozta Kardos Károly.

Egy másik, a Vidékfejlesztési Alapból elnyert 100 millió forintos támogatásból - amely mellé további 100 millió saját erőt tettek - új termelői piacteret alakítottak ki fedett árusítóhelyekkel, ahol rossz idő esetén is lehet árulni; két üzlethelyiséggel, vizesblokkokkal. A beruházás elkészült, az engedélyekre várnak, az árusok várhatóan januárban vehetik birtokba az új piacteret.

Ehhez a projekthez kapcsolódik egy 40 millió forintos Top Pluszos pályázat. A támogatásból 8 parkolót alakítottak ki az új piacnál, kiváltottak a régi közművezetékeket, szélesítették a meglévő aszfalt útburkolatot; a parkolót pedig térkővel fedték le

- mondta a polgármester.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

békés megye

körösladány

terület- és településfejlesztési operatív program