Jó hírek a magyar gazdáknak: ennyit növekedett idén a mezőgazdasági termelés

MTI   
  Megosztom
Jó hírek a magyar gazdáknak: ennyit növekedett idén a mezőgazdasági termelés

2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez a teljes termelési volumen 25 százalékos emelkedése járult hozzá. Az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala 15 százalékkal csökkent - közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növénytermesztés volumene 44 százalékkal nagyobb, az állattenyésztésé 0,5 százalékkal kisebb volt. Az egyes szántóföldi növények rekordmagas volumennövekedése az előző év alacsony bázisával hozható összefüggésbe - közölte a KSH.

Jelentős növekedés a gabonatermelésben

A gabonafélék mennyisége összességében 64, ezen belül a kukoricáé 121, a rozsé 63, a zabé 62, az árpáé 42 és a búzáé 36 százalékkal nőtt. A repce termésmennyisége 16, a napraforgóé 56 százalékkal lett nagyobb. A fehérjenövényeké, a cukorrépáé és a dohányé szintén nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 44 százalékkal gyarapodott. A takarmánynövények volumene 24, a kertészeti termékeké 14, a burgonyáé 9,6 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék volumene 0,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma termésmennyisége 39 százalékkal nőtt, a baracké 40 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a szőlő volumene változatlan maradt. Az állattenyésztés teljes termelési volumene 0,5 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 0,6 százalékkal nőtt, az állati termékeké 2,7 százalékkal csökkent.

25%-kal bővült a termelés volumene

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 6,5 százalékkal, termelési volumene - az árak 15 százalékos csökkenése mellett - 25 százalékkal bővült - közölte a KSH. A folyó termelő felhasználás volumene 1,5 százalékkal mérséklődött, ára összességében 1,7 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül a műtrágya volumene 10, a növényvédő szeré 8,0 a takarmányoké 1,0 százalékkal csökkent, a többi ráfordítás enyhén nőtt vagy változatlan maradt.

A bruttó hozzáadott érték 19, volumene 79 százalékkal bővült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 4,1 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 13 százalékkal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 5,5 százalékkal lett nagyobb az előző évhez képest - derül ki a KSH első becsléséből.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

mezőgazdasági termelés

állattenyésztés