Védett állatok pusztulását okozták: vádat emeltek a tarnai természetkárosítók ellen

MTI   
  Megosztom
Védett állatok pusztulását okozták: vádat emeltek a tarnai természetkárosítók ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, aki gátat épített a Tarna-patakra, és így védett állatfajok tömegeit pusztította el - tudatta a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány-iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa pedig szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott. A területen lévő 400 ezer szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna-patakból való engedélyezett vízkivétellel történt; az erre vonatkozó jogosultság 2019. október 31-én lejárt, így ettől kezdve engedély nélkül öntözték az oltványokat.

2022 nyarán emeltek gátat, vizet szivattyúztak

2022 júliusában a telepvezető - és ismeretlenül maradt társai - szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal gátat emeltek a Tarna medrébe az Aldebrő és Kápolna közötti szakaszon, ezzel a vizet felduzzasztották. A mederben elhelyezett tárgyakkal áramlástani szempontból megbolygatták a Tarna folyását, a gát pedig rendkívüli mértékben útját állta a víz haladásának.

A vádlottak 2022. július 21-én reggel 5 órától 7 óra 30 percig az így kialakított gátrendszer elé és mögé elhelyezett két, nagy teljesítményű szivattyú segítségével locsolták a szőlőoltványokat. A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva, a teljes vízhozamot és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték - írta az ügyészség.

Engedély nélkül folytatták tevékenységüket

Hangsúlyozták, hogy a vádlottak az öntözést végleges vízjogi engedély nélkül végezték, vízimunkát, illetve vízduzzasztással járó tevékenységet folytattak, melynek során engedély nélkül beavatkoztak a vízfolyás lefolyási és áramlási viszonyaiba. A Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed pusztulását okozták - tették hozzá.

A terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult. A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tarna

tarna-folyó

természetkárosítás

környezetszennyezés

védett állatok

bűncselekmény

gazdaság