Védett állatok pusztulását okozták: vádat emeltek a tarnai természetkárosítók ellen

MTI   
  Megosztom
Védett állatok pusztulását okozták: vádat emeltek a tarnai természetkárosítók ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, aki gátat épített a Tarna-patakra, és így védett állatfajok tömegeit pusztította el - tudatta a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány-iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa pedig szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott. A területen lévő 400 ezer szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna-patakból való engedélyezett vízkivétellel történt; az erre vonatkozó jogosultság 2019. október 31-én lejárt, így ettől kezdve engedély nélkül öntözték az oltványokat.

2022 nyarán emeltek gátat, vizet szivattyúztak

2022 júliusában a telepvezető - és ismeretlenül maradt társai - szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal gátat emeltek a Tarna medrébe az Aldebrő és Kápolna közötti szakaszon, ezzel a vizet felduzzasztották. A mederben elhelyezett tárgyakkal áramlástani szempontból megbolygatták a Tarna folyását, a gát pedig rendkívüli mértékben útját állta a víz haladásának.

A vádlottak 2022. július 21-én reggel 5 órától 7 óra 30 percig az így kialakított gátrendszer elé és mögé elhelyezett két, nagy teljesítményű szivattyú segítségével locsolták a szőlőoltványokat. A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva, a teljes vízhozamot és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték - írta az ügyészség.

Engedély nélkül folytatták tevékenységüket

Hangsúlyozták, hogy a vádlottak az öntözést végleges vízjogi engedély nélkül végezték, vízimunkát, illetve vízduzzasztással járó tevékenységet folytattak, melynek során engedély nélkül beavatkoztak a vízfolyás lefolyási és áramlási viszonyaiba. A Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed pusztulását okozták - tették hozzá.

A terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult. A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tarna

tarna-folyó

természetkárosítás

környezetszennyezés

védett állatok

bűncselekmény

gazdaság