Egyedülálló orvosi eszközöket fejlesztettek ki Pécsen: mutatjuk a részleteket

MTI   
  Megosztom
Egyedülálló orvosi eszközöket fejlesztettek ki Pécsen: mutatjuk a részleteket

Az egészségügyben használt hagyományos CT és MR felvételekből kiterjesztett valóság alapú, háromdimenziós képeket alkotó orvosi segédeszközt fejlesztett ki a zMed Zrt. a Pécsi Tudományegyetem és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szakembereivel közösen.


 

A 2017-ben alapított, magyar tulajdonú, Pécsen működő társaság az MTI-hez eljutatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a hat év munkájával megvalósult fejlesztés a diagnózist alkotó és műtéteket tervező orvosok munkáját teszi hatékonyabbá.

A megoldással a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, és az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is, emellett az orvosok egyidőben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel - derül ki a közleményből.

A fejlesztést - amely a kommüniké szerint a piacon hiánypótló képfeldolgozást és megjelenítést eredményez - a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) közel 900 millió forintos támogatásával, összesen 1,083 milliárd forintból valósították meg.

Az orvostechnológiai képalkotó eljárások fejlesztésével foglalkozó, az elmúlt években néhány főt foglalkoztató zMed Zrt. közölte, hogy cégük mindeddig kutatási és fejlesztési periódusban működött, bevételük nem volt; jövőbeni céljaik és terveik között szerepel az új termék értékesítése a piacon.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

pécs

fejlesztés

eszköz