Egyre szemtelenebbek a fatolvajok: ezek a területek a főbb célpontjaik

Szurok Dávid   
  Megosztom
Egyre szemtelenebbek a fatolvajok: ezek a területek a főbb célpontjaik

Hiába végzi folyamatosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ellenőrzéseket azért, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet, még mindig rengeteg falopás történik Magyarországon. A 2022-es vizsgálatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében extrém magas volt az illegális fakitermelés és kereskedelem.

Egy ipolytarnóci magánerdőt dézsmáltak visszatérően azok a tolvajok, akiket a salgótarjáni rendőrök fogtak el még októberben. Az egyenruhások egy fával megpakolt, rendszám nélküli személykocsi mellett ütöttek rajta arra a 35 éves ipolytarnóci férfire, aki fiával és 33 éves ismerősével az erdőterület fáit tizedelte meg láncfűrésszel, majd szállította roncsautóval édesanyja közeli udvarára. Az elkövetők a lopással 212 ezer 500 forint kárt okoztak.

Sajnos nem új keletűek az ilyen, és ehhez hasonló beszámolók. Már régóta visszatérő problémát okoznak ugyanis idehaza azok a fatolvajok, akik a növekvő rezsiárak miatt inkább a könnyebb utat választják. Sok százezer háztartás van Magyarországon, ahol kizárólag fával fűtenek, a KSH kimutatása szerint 4,4 millió háztartásból 800 ezerben fűtenek fával, és elenyésző számban szénnel. 700 ezer háztartás pedig szilárd és gáztüzelésre egyaránt alkalmas, vagyis választhat, hogy melyik opció a legmegfelelőbb az adott időszakban.

Sokan a könnyebb utat választják

Az elszálló árak miatt a mostani fűtési szezonban is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a családoknak, sokan azonban megpróbálnak törvénytelen eszközökhöz folyamodni azért, hogy biztosítsák a megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot maguknak télire. Az erdészeti szakemberek szerint a falopás Borsod vármegyében valóságos iparággá fejlődött, Borsod-Abaúj-Zemplén tavaly már extrém magas kockázatú vármegye lett, de az azt megelőző öt évben is nagyon magas kockázati besorolású volt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalója szerint a hivatal EUTR felügyelői tavaly 518 eljárást folytattak le, és a megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek.

Az adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nagyon magasról extrém magas kockázati besorolásúvá vált, továbbá a magas kockázatú vármegyék közé került Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye. Javult a kockázati szint Békés, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Tolna, Vas és Veszprém vármegyékben. Heves kockázati száma mindössze 6,5 pont volt, aminél csak Békés, Veszprém és Komárom Esztergom ért el alacsonyabbat, Borsod 17,6-tal végzett az élen. A NÉBIH szerint a vizsgálatok gyakoriságának és hatékonyságának köszönhetően a jogkövetési hajlandóság több megyében nőtt.

Bár a fatolvajok zöme megússza a felelősségrevonást, vannak olyanok is, akiket azért fülön csípnek. A Legfőbb Ügyészség által közölt regisztrált bűncselekmények alapján 2020-ban Bács-Kiskun vármegyében például összesen 95 fatolvajlást regisztráltak, ebből élőfa (akác, fenyő) lopás 46 volt (két esetben Kecskeméten), faáru 7 volt (egyszer Kecskeméten), tűzifa 42 volt (egyszer Kecskeméten). 2021-ben összesen 74 esetben történt falopás a megyében, ebből élőfát 31 esetben tulajdonítottak el (háromszor Kecskeméten), faárut hétszer, tűzifát 36 alkalommal (kétszer Kecskeméten).

Semmi se szent a fatolvajoknak

A fatolvajok éves szinten sok tíz milliós, ha nem száz milliós károkat okoznak. A falopás felderítése a rendőrség hatáskörébe tartozik, a Nébih az illegális faanyag kereskedelmi tevékenységet vizsgálja. A hazai szabályozás alapján az erdővédelmi bírság felső határa természetes személyek esetében 50 millió forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél pedig 500 millió forint.

Az elkövetők nem csupán az államiakban, hanem a magánerdőkben is garázdálkodnak. Senki nem képes kellőképpen védekezni, mivel jól szervezett figyelők pásztázzák a terepet, s nézik a rendőrök, természetvédelmi őrök, erdőtulajdonosok, illetve a megbízott őrző-védő cégek alkalmazottainak mozgását.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

falopás

bűncselekmény

erdők