Mesés fizetéssel csábítják a magyarokat külföldre: tényleg megéri ez a munka?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Mesés fizetéssel csábítják a magyarokat külföldre: tényleg megéri ez a munka?

Itt van a nyakunkon a síszezon, de a legújabb adatok szerint a turizmus szektorban közel 21 500 ember hiányzik az osztrákoknál, ami az októberi adatokhoz képest nagyjából 10%-os romlást jelent. A Pénzcentrum megkérdezett pár kint élő, a témában jártas embert, hogy valóban megéri-e kimenni a téli szezonba a magyaroknak. Mire figyeljünk, hogy tényleg jól járjunk, ha már sokan a családjukat hagyják hátra az 5 hónapos téli szezonra. Valóban kolbászból van a kerítés az osztráknál?

Ahogy a portál írja, hóból ugyan nincs hiány, viszont úgy tűnik a munkaerőből nincs elég az osztrák síparadicsomokban. A Wirtschaftsbund-Stellenmonitor összegyűjtötte ágazatonként, hogy milyen munkaerőhiány uralkodik Ausztriában. Ennek alapján az látszik, hogy alapvetően

a legnagyobb hiány a logisztikai és közlekedési szektorban van, ott ugyanis közel 38 ezer ember hiányzik, ezután a marketing, irodai szektor jön, majd a harmadik helyen van a turizmus, ahol jelenleg 21 500 ember hiányzik.

Tényleg igen nagy a hiány a szektorban. A legnagyobb probléma a két leghíresebb síparadicsom esetén látható, Tirolban és Salzburgban közel 4000- 4000 ember hiányzik a hüttékből. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a kereslet továbbra is igen nagy ezek után a helyek után, szóval vendégből bőséggel akad, azonban a személyzet igen kevés.

A portál megkereste Dr. Nagy Levente Bélát, Ausztriában élő ügyvédet, akinek saját blogja van, külön a témára specializálva, valamint HR oldalról Anett Weinzierl, BA MA tanácsait kértük ki, aki a WD Jobshilfe munkatársa, ahol már 10 éve foglalkoznak olyan magyar ügyfelekkel, akik nyelvtudás és más munkaügyi tudás nélkül érkeznek Ausztriába dolgozni. Rögtön az elején kitértek arra, hogy jelenleg a szektorban uralkodó súlyos munkaerőhiány miatt a nyelvtudás valóban sok helyen nem feltétel, így viszont a munkavállalók sokkal jobban ki vannak téve a felmerülő nehézségeknek.

Mindenki számára a legérdekesebb kérdés, hogy mennyit lehet keresni és természetesen az is, hogy mennyi profitot tudunk termelni a munkával. Az általunk megkérdezett ügyvéd elmondta, hogy persze a fizetés nagyon jó és a fiataloknak kimondottan megéri kijönni. A bérezésről elmondta, hogy

ezt én sem tudom pontosan, de attól is függ hova megy az ember, akár lehet 4000-5000 euró is borravalóval. Itt kint a borravalóban van a pénz. Borravaló nélkül attól függ mire van bejelentve az illető, általában minimálbérre szokták bejelenteni őket, az meg kb. 1000- 2000 euró

- mondta Dr. Nagy Levente Béla. Anett Weinzierl annyit még hozzá tett, hogy jelenleg egyébként bértárgyalások vannak folyamatban Ausztriában, mivel minden év elején minimum az infláció mértékével növelnek a béreken, ez most úgy látjuk, hogy nagyjából 8,8-10% körül lesz. De van olyan ágazat, ahol erre már korábban sor került, és akár már novemberben a magasabb fizetéseket kapták a munkavállalók.

Nyilván így elsőre a fizetés jónak hangzik, de a valódi kérdés, hogy maga az elszállásolás, az, hogy az ember kint él, mennyi pénzt jelent. A témában az ügyvéd elmondta, hogy

a szállás elég olcsó, 500-600 euró/hónap, de van, hogy a munkaadó biztosít egy kedvezőbb összeg fejében, illetve van, ahol munkásszálló is van. Maga az élelmiszerek egyébként nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon. Az is olyan havi 500 euró körül van, azt lehet mondani, hogy napi 20 euróval már nagyon jól eszik az ember. De ha például egy étteremben vagy hüttében dolgozik valaki, ott kap enni a munkahelyén. Ezzel lehet spórolni.

További részleteket ide kattintva olvashatunk a Pénzcentrum teljes cikkében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

osztrák-magyar határ

ausztria

ausztriai munka