Úgy tűnik nem lesznek szkíták Magyarországon: elkaszálták őket a parlamentben

MTI   
  Megosztom
Úgy tűnik nem lesznek szkíták Magyarországon: elkaszálták őket a parlamentben

Magyarország tegnap szegényebb lett egy népcsoportal, nem alkothatnak nemzetiséget a szkíták. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ugyanis elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját. Nem támogatja a szkíták honos népcsoporttá nyilvánítását a parlament – írja az MTI.


 

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága azt javasolja, hogy ne legyen nemzetiség Magyarországon a szkítákból – derült ki a testület keddi ülésén. A szkíták Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezésről szóló határozati javaslat összevont vitájában Vejkey Imre (KNDP), az igazságügyi bizottság elnöke ismertette, Pócs Alfréd László magánszemély kezdeményezte a szkíta népcsoport Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítását. A kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette, azt több mint ezer magyar választópolgár aláírta - adta hírül az MTI.

Az igazságügyi bizottság meghallgatta Pócs Alfréd László kezdeményezőt, de a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nemleges álláspontját fogadta el, és azt javasolja a T. Háznak, hogy ne támogassa a szkíták honos népcsoporttá nyilvánítását Magyarországon.
Mint megírtuk, az ügyben még a nyáron kezdődött az aláírásgyűjtés. Nemzetiségnek azok a népcsoportok minősülnek, amelyek legalább száz éve honosak Magyarországon, saját nyelvvel, kultúrával, hagyományokkal, valamint összetartozás-tudattal rendelkeznek. A nemzetiséggé nyilvánításhoz legalább ezer olyan személy érvényes aláírására van szükség, aki az adott nemzetiséghez tartozónak – jelen esetben szkítának – vallja magát. Ez azonban csak az első lépés volt, a döntő szót hasonló esetekben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása nyomán az Országgyűlés kell kimondania. Tegnap ez meg is történt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szkíta

népcsoport

magyar

parlament