Úgy tűnik nem lesznek szkíták Magyarországon: elkaszálták őket a parlamentben

MTI   
  Megosztom
Úgy tűnik nem lesznek szkíták Magyarországon: elkaszálták őket a parlamentben

Magyarország tegnap szegényebb lett egy népcsoportal, nem alkothatnak nemzetiséget a szkíták. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ugyanis elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját. Nem támogatja a szkíták honos népcsoporttá nyilvánítását a parlament – írja az MTI.


 

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága azt javasolja, hogy ne legyen nemzetiség Magyarországon a szkítákból – derült ki a testület keddi ülésén. A szkíták Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezésről szóló határozati javaslat összevont vitájában Vejkey Imre (KNDP), az igazságügyi bizottság elnöke ismertette, Pócs Alfréd László magánszemély kezdeményezte a szkíta népcsoport Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítását. A kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette, azt több mint ezer magyar választópolgár aláírta - adta hírül az MTI.

Az igazságügyi bizottság meghallgatta Pócs Alfréd László kezdeményezőt, de a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nemleges álláspontját fogadta el, és azt javasolja a T. Háznak, hogy ne támogassa a szkíták honos népcsoporttá nyilvánítását Magyarországon.
Mint megírtuk, az ügyben még a nyáron kezdődött az aláírásgyűjtés. Nemzetiségnek azok a népcsoportok minősülnek, amelyek legalább száz éve honosak Magyarországon, saját nyelvvel, kultúrával, hagyományokkal, valamint összetartozás-tudattal rendelkeznek. A nemzetiséggé nyilvánításhoz legalább ezer olyan személy érvényes aláírására van szükség, aki az adott nemzetiséghez tartozónak – jelen esetben szkítának – vallja magát. Ez azonban csak az első lépés volt, a döntő szót hasonló esetekben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása nyomán az Országgyűlés kell kimondania. Tegnap ez meg is történt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szkíta

népcsoport

magyar

parlament