Friss, januártól már élesedik: átírja a rezsivédelmi szabályokat a kormány

Portfolio   
  Megosztom
Friss, januártól már élesedik: átírja a rezsivédelmi szabályokat a kormány

A kormány januártól módosítja a rezsivédelem ellentételezésének kiszámítására vonatkozó előírásokat. A szerdán megjelent rendelet kitér a villamos energia szolgáltató részére járó ellentételezés kalkulálásának módszertanára, valamint az indokolt ár meghatározására is - írta a Portfolio a Magyar Közlöny alapján.

Az első változás a villamos energia áránál, hogy az érintett villamosenergia-kereskedők számára az új rendelet szerint az indokolt ár nem lehet magasabb, mint a 2022-es évben biztosított rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezése esetén meghatározott 12,34 Ft/kWh. Jövőre pedig a szolgáltatók részére a rezsivédelmi szolgáltatás biztosításához indokolt áron elszámolható villamosenergia-mennyiség az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél 6 122 077 MWh, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-nél pedig 4 733 258 MWh lesz – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből.

A két érték magasabb, mint a tavalyi 6 155 156 MWh az MVM Next esetében, és az E.ON-ra vonatkozó 4 700 179 MWh.

A meghatározott ár a villamos energia nagykereskedelem piacán jelentős piaci erővel rendelkező engedélyesek által értékesített teljes mennyiségre vonatkozik.

A rendelet továbbá részletesen szabályozza, hogy az ellentételezés kiszámítása során a rezsivédelmi szolgáltatás körében felmerülő igény kielégítéséhez szükséges villamosenergia-mennyiség hogyan vehető figyelembe. Fontos változás, hogy a még az idén beszerzett, de éven túli villamosenergia-beszerzés fennmaradó része éven belüli villamosenergia-beszerzésnek minősül jövőre.

A tárgyévet követő év január 31. napjáig az energiapolitikáért felelős miniszter nyilatkozatot ad ki az ellentételezés megállapítása iránti kérelem vagy annak kiegészítése e rendeletnek való megfeleléséről. Ez az intézkedés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szigorú megfelelőségi vizsgálatán alapul.

A rendelet januártól lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsi

rezsicsökkentés