Irdatlan sok pénzt adnak most ezekért a vidéki földekért: lehet, te vagyonokon ülsz?

Agrárszektor   
  Megosztom
Irdatlan sok pénzt adnak most ezekért a vidéki földekért: lehet, te vagyonokon ülsz?

A termőföldeket sem kerülte a drágulás az elmúlt években. Ha bérelni vagy éppen vásárolni szeretnénk földet, akkor mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hiszen az infláció csak tovább növelte az árakat - írta az Agrárszektor, akik most összegyűjtötték, hogy mennyiért vehetünk vagy bérelhetünk ma termőföldet, gyümölcsöst vagy éppen szőlőt.

Az ország mindegyik régiójában nőttek az árak, a legnagyobb mértékben, kb. 18 százalékkal Észak-Magyarországon - írta az Agrárszektor. 2022-ben már átlagosan 1,94 millió forintot kellett fizetni egy hektár szántóért, míg 2021-ben még 1,81 millió forintot.

A vármegyék közül Hajdú-Biharban, Tolnában és Békésben voltak a legmagasabbak a szántóárak, egyaránt 2,5 millió forint közelében mozogtak. A járások közül továbbra is a Hajdúszoboszlói és a Hajdúböszörményi állt az élen hektáronkénti hárommillió forint feletti átlagárral.

A legtöbb termőföldet Bács-Kiskun vármegyében forgalmazták, ezután Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye következett (6600, 6400, 4800 és 4100 hektár). A többi vármegyében a termőföldforgalom 2022-ben nem érte el a 4000 hektárt. Az értékesítés volumenének a vármegye teljes mező- és erdőgazdasági hasznosítású területéhez viszonyított aránya 2022-ben Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt a legmagasabb, egyaránt 1,5%. Baranya vármegyében a mező- és erdőgazdasági hasznosítású területeknek mindössze 0,5%-a cserélt gazdát - írja a KSH. Az értékesített területek művelési ágak szerinti megoszlása alapján:

Minden vármegyében a szántó volt a meghatározó, amelyből Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében adták el a legtöbbet (3700 hektár);

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében értékesítették a legtöbb erdőt (1700 hektár);
  • Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is több mint 1000 hektár gyep került forgalomba (1100 és 1100 hektár);
  • a legtöbb szőlő Bács-Kiskun (300 hektár), a legtöbb gyümölcsös Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében cserélt gazdát (500 hektár).

A gyep átlagára is meghaladta a hektáronkénti 1 millió forintot

A KSH adataiból az is kiderült, hogy a gyep művelési ágba tartozó területek átlagosan 1,1 millió forintba kerültek 2022-ben, ami 16%-os drágulást jelent 2021-hez képest. Közép-Magyarország nélkül a gyepátlagár 2022-ben:

  • Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb (1,4 millió forint/hektár),
  • Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb (898 ezer forint/hektár),
  • Közép-Dunántúlon (31%) és Nyugat-Dunántúlon (30%) nőtt a leginkább 2021-hez képest.

A legdrágább vármegyékben a szántó éves bérleti díja elérte a 100 ezer forintot hektáronként

2022-ben a szántó átlagos éves bérleti díja Nógrád kivételével minden vármegyében elérte a hektáronkénti 60 ezer forintot. Heves vármegyében 27, Zala vármegyében 23, Vas és Veszprém vármegyében 18%-kal haladta meg az előző évit. Az emelkedés mértéke Szabolcs-Szatmár-Bereg (2,2%), Baranya (5,9%) és Csongrád-Csanád vármegyében (7,1%) volt a legkisebb. A szántó átlagos éves bérleti díja:

  • Hajdú-Bihar, Tolna és Békés vármegyében volt a legmagasabb (105 600, 100 600 és 95 700 forint/hektár),
  • Nógrád, Pest és Zala vármegyében a legalacsonyabb (48 700, 61 700 és 66 300 forint/hektár).  

Az Agrárszektor összegyűjtötte azt is, hogy a Jófogás.hu-n jelenleg (2024. január 08.) mennyiért lehet megvásárolni:

  • Csongrád-Csanád megyében egy közel 3 hektáros termőföld 7 millió forint, egy 7,4 hektáros termőföld pedig szintén 7 millió forint,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy 36 hektáros szántóföld több mint 151 millió forint,
  • Fejér megyében egy 5 hektáros termőföld 16,5 millió forint,
  • Pest megyében egy 15 hektáros lovastanya termőfölddel együtt 190 millió forintért keresi új tulaját,
  • Somogy megyében egy 9 hektáros termőföld 30 millió forint,
  • Hajdú-Bihar megyében 6 hektáros termőföld 24 millió forint,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy 10 hektáros szántó közel 14 millió forint,
  • Pest megyében egy több mint 4 hektáros termőföld terület 23 millió forint,
  • Székesfehérváron egy több mint 230 hektáros termőföld több mint 1 milliárd forintért van meghirdetve.

A tekjes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

földárak

föld

agrár

vidék

termőföld

termőföld eladás

szántó