Irdatlan sok pénzt adnak most ezekért a vidéki földekért: lehet, te vagyonokon ülsz?

Agrárszektor   
  Megosztom
Irdatlan sok pénzt adnak most ezekért a vidéki földekért: lehet, te vagyonokon ülsz?

A termőföldeket sem kerülte a drágulás az elmúlt években. Ha bérelni vagy éppen vásárolni szeretnénk földet, akkor mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hiszen az infláció csak tovább növelte az árakat - írta az Agrárszektor, akik most összegyűjtötték, hogy mennyiért vehetünk vagy bérelhetünk ma termőföldet, gyümölcsöst vagy éppen szőlőt.

Az ország mindegyik régiójában nőttek az árak, a legnagyobb mértékben, kb. 18 százalékkal Észak-Magyarországon - írta az Agrárszektor. 2022-ben már átlagosan 1,94 millió forintot kellett fizetni egy hektár szántóért, míg 2021-ben még 1,81 millió forintot.

A vármegyék közül Hajdú-Biharban, Tolnában és Békésben voltak a legmagasabbak a szántóárak, egyaránt 2,5 millió forint közelében mozogtak. A járások közül továbbra is a Hajdúszoboszlói és a Hajdúböszörményi állt az élen hektáronkénti hárommillió forint feletti átlagárral.

A legtöbb termőföldet Bács-Kiskun vármegyében forgalmazták, ezután Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye következett (6600, 6400, 4800 és 4100 hektár). A többi vármegyében a termőföldforgalom 2022-ben nem érte el a 4000 hektárt. Az értékesítés volumenének a vármegye teljes mező- és erdőgazdasági hasznosítású területéhez viszonyított aránya 2022-ben Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt a legmagasabb, egyaránt 1,5%. Baranya vármegyében a mező- és erdőgazdasági hasznosítású területeknek mindössze 0,5%-a cserélt gazdát - írja a KSH. Az értékesített területek művelési ágak szerinti megoszlása alapján:

Minden vármegyében a szántó volt a meghatározó, amelyből Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében adták el a legtöbbet (3700 hektár);

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében értékesítették a legtöbb erdőt (1700 hektár);
 • Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is több mint 1000 hektár gyep került forgalomba (1100 és 1100 hektár);
 • a legtöbb szőlő Bács-Kiskun (300 hektár), a legtöbb gyümölcsös Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében cserélt gazdát (500 hektár).

A gyep átlagára is meghaladta a hektáronkénti 1 millió forintot

A KSH adataiból az is kiderült, hogy a gyep művelési ágba tartozó területek átlagosan 1,1 millió forintba kerültek 2022-ben, ami 16%-os drágulást jelent 2021-hez képest. Közép-Magyarország nélkül a gyepátlagár 2022-ben:

 • Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb (1,4 millió forint/hektár),
 • Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb (898 ezer forint/hektár),
 • Közép-Dunántúlon (31%) és Nyugat-Dunántúlon (30%) nőtt a leginkább 2021-hez képest.

A legdrágább vármegyékben a szántó éves bérleti díja elérte a 100 ezer forintot hektáronként

2022-ben a szántó átlagos éves bérleti díja Nógrád kivételével minden vármegyében elérte a hektáronkénti 60 ezer forintot. Heves vármegyében 27, Zala vármegyében 23, Vas és Veszprém vármegyében 18%-kal haladta meg az előző évit. Az emelkedés mértéke Szabolcs-Szatmár-Bereg (2,2%), Baranya (5,9%) és Csongrád-Csanád vármegyében (7,1%) volt a legkisebb. A szántó átlagos éves bérleti díja:

 • Hajdú-Bihar, Tolna és Békés vármegyében volt a legmagasabb (105 600, 100 600 és 95 700 forint/hektár),
 • Nógrád, Pest és Zala vármegyében a legalacsonyabb (48 700, 61 700 és 66 300 forint/hektár).  

Az Agrárszektor összegyűjtötte azt is, hogy a Jófogás.hu-n jelenleg (2024. január 08.) mennyiért lehet megvásárolni:

 • Csongrád-Csanád megyében egy közel 3 hektáros termőföld 7 millió forint, egy 7,4 hektáros termőföld pedig szintén 7 millió forint,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy 36 hektáros szántóföld több mint 151 millió forint,
 • Fejér megyében egy 5 hektáros termőföld 16,5 millió forint,
 • Pest megyében egy 15 hektáros lovastanya termőfölddel együtt 190 millió forintért keresi új tulaját,
 • Somogy megyében egy 9 hektáros termőföld 30 millió forint,
 • Hajdú-Bihar megyében 6 hektáros termőföld 24 millió forint,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy 10 hektáros szántó közel 14 millió forint,
 • Pest megyében egy több mint 4 hektáros termőföld terület 23 millió forint,
 • Székesfehérváron egy több mint 230 hektáros termőföld több mint 1 milliárd forintért van meghirdetve.

A tekjes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

földárak

föld

agrár

vidék

termőföld

termőföld eladás

szántó