Munkásokra dőlt egy épület: súlyosan megsérültek, itt vannak a baleset részletei

HelloVidék   
  Megosztom
Munkásokra dőlt egy épület: súlyosan megsérültek, itt vannak a baleset részletei

Ahogy a zaol.hu írja, a vádiratról dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. Mint írják, a baleset a hiányos utasítások, felszerelések, valamint az elmaradt ellenőrzés miatt következett be. A mulasztásai miatt vádlottá lett 60 éves nagykanizsai férfi egyéni vállalkozóként fafeldolgozó üzemet működtetett a dél-zalai városban. Itt alkalmazta 2022. január elejétől segédmunkásként a később balesetet szenvedő két dolgozót.

Az üzem vezetője tavasszal le kívánta bontatni a telephellyel szembeni területen álló 40 négyzetméteres, fából épült fedett tárolót, ezért az oldalsó megtámasztását szolgáló vaselemet 2022. március 26-án eltávolíttatta. Ahogy a portál írja, két nappal később délelőtt pedig arra utasította a két dolgozót, hogy az épület oldalfalait borító deszkákat feszítővassal távolítsák el.

A bontáshoz tapasztalattal nem rendelkező dolgozókat a főnökük a művelettel kapcsolatban nem részesítette munkavédelmi oktatásban, közülük munkairányítót nem jelölt ki, illetve nem biztosított sisakot és védőruházatot a részükre. A dolgozók elkezdték a deszkák eltávolítását, ezt azonban az üzemet vezető vállalkozó nem ellenőrizte. Már lebontották a deszkák nagyobb részét, amikor 13 óra körül az épület váratlanul, teljes terjedelmében északi irányba eldőlt és maga alá temette a két munkást, akik a balesetben súlyos sérüléseket szenvedtek

- írja a lap.

A 60 éves kanizsai férfi a bontás nem szakszerű elrendelésével, a védőruházat biztosításának és az ellenőrzésnek az elmulasztásával a dolgozók testi épségét és egészségét közvetlen veszélynek tette ki, valamint megszegte a munkavédelmi előírásokat

- tették hozzá.

Mindezekre tekintettel a Nagykanizsai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a férfivel szemben.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baleset

építkezés

építési baleset

építkezési baleset

zala megye

nagykanizsa

fafeldolgozó üzem