Tovább dagad a botrány: újabb kínai akkugyár építését engedélyezték Debrecenben + Videó

RTL   
  Megosztom
Tovább dagad a botrány: újabb kínai akkugyár építését engedélyezték Debrecenben + Videó

Évente 62 tonna ragasztó felhasználásával több száz kiló veszélyes hulladék keletkezik majd a Debrecenben épülő kínai akkugyár által üzemeltetett, és amellett épülő csarnokban. A gyár dokumentációjában az akkumulátor szó azonban nem is szerepel, helyette "elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló modulokról" írnak. Az akkumulátor-összeszerelés a tervek szerint augusztusban indulhat. A környezeti hatástanulmányban az olvasható, hogy az üzem működésének hosszáról Debrecen városa és a kormány fog megállapodni. Ez több évtized lesz, várhatóan 50 év.


A kínai CATL akkumulátorgyárnak még csak a betongerendái állnak, a háttérben azonban már majdnem kész egy másik csarnok. Egy magyar cég építi és a CATL fogja bérlőként használni – ezt elsőként a Debreciner írta meg. Itt nem gyártani, hanem csak összeszerelni fognak akkumulátorokat, illetve a selejtes eszközöket szétszerelni. Az üzem környezeti hatástanulmányában az olvasható, hogy ez évente 62 tonna ragasztó felhasználásával és több száz kiló veszélyes hulladék keletkezésével jár - közölte az RTL Híradója.

Ahogy a híradónak elmondta Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke, az engedélyben szerepel, hogy itt ragasztani fognak, illetve szétbontani. Az RTL szerette volna megnézni, hogy milyen anyagokat fognak felhasználni. Döbbenten látták, hogy ezek a táblázatok üresek.

Üzleti titokra hivatkozva nem jelölték meg azt sem, hogy pontosan milyen anyagok használatából keletkezik majd veszélyes hulladék. Az akkumulátorgyár ellen rendszeresen tiltakozó mikepércsi anyák civil csoport ügyfélként be fog kapcsolódni az eljárásba. A dokumentációban az akkumulátor szó nem is szerepel, helyette

A civilek legfőbb kifogása az új akkumulátoripari üzem ellen az, hogy szerintük megpróbálták eltitkolni, hogy milyen tevékenységhez is épül a csarnok.

A CATL közleménye szerint elsődlegesen raktározási, kisebb részben akkumulátorszerelési és -bontási tevékenységre fogják használni a csarnokot, és a növekvő üzleti igények miatt döntöttek a bérlés mellett. A hatástanulmányban írnak arról is, hogy több veszélyes anyagból, például kobaltból és nikkelből felépülő vegyi anyagokkal fognak dolgozni.

– mondta Fábián István, a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

akkumlátorgyár

catl

debrecen