Tovább dagad a botrány: újabb kínai akkugyár építését engedélyezték Debrecenben + Videó

RTL   
  Megosztom
Tovább dagad a botrány: újabb kínai akkugyár építését engedélyezték Debrecenben + Videó

Évente 62 tonna ragasztó felhasználásával több száz kiló veszélyes hulladék keletkezik majd a Debrecenben épülő kínai akkugyár által üzemeltetett, és amellett épülő csarnokban. A gyár dokumentációjában az akkumulátor szó azonban nem is szerepel, helyette "elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló modulokról" írnak. Az akkumulátor-összeszerelés a tervek szerint augusztusban indulhat. A környezeti hatástanulmányban az olvasható, hogy az üzem működésének hosszáról Debrecen városa és a kormány fog megállapodni. Ez több évtized lesz, várhatóan 50 év.


A kínai CATL akkumulátorgyárnak még csak a betongerendái állnak, a háttérben azonban már majdnem kész egy másik csarnok. Egy magyar cég építi és a CATL fogja bérlőként használni – ezt elsőként a Debreciner írta meg. Itt nem gyártani, hanem csak összeszerelni fognak akkumulátorokat, illetve a selejtes eszközöket szétszerelni. Az üzem környezeti hatástanulmányában az olvasható, hogy ez évente 62 tonna ragasztó felhasználásával és több száz kiló veszélyes hulladék keletkezésével jár - közölte az RTL Híradója.

Ahogy a híradónak elmondta Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke, az engedélyben szerepel, hogy itt ragasztani fognak, illetve szétbontani. Az RTL szerette volna megnézni, hogy milyen anyagokat fognak felhasználni. Döbbenten látták, hogy ezek a táblázatok üresek.

Üzleti titokra hivatkozva nem jelölték meg azt sem, hogy pontosan milyen anyagok használatából keletkezik majd veszélyes hulladék. Az akkumulátorgyár ellen rendszeresen tiltakozó mikepércsi anyák civil csoport ügyfélként be fog kapcsolódni az eljárásba. A dokumentációban az akkumulátor szó nem is szerepel, helyette

A civilek legfőbb kifogása az új akkumulátoripari üzem ellen az, hogy szerintük megpróbálták eltitkolni, hogy milyen tevékenységhez is épül a csarnok.

A CATL közleménye szerint elsődlegesen raktározási, kisebb részben akkumulátorszerelési és -bontási tevékenységre fogják használni a csarnokot, és a növekvő üzleti igények miatt döntöttek a bérlés mellett. A hatástanulmányban írnak arról is, hogy több veszélyes anyagból, például kobaltból és nikkelből felépülő vegyi anyagokkal fognak dolgozni.

– mondta Fábián István, a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

akkumlátorgyár

catl

debrecen