Botrány a nógrádi akkuipari gyárban: 60 magyart rúgtak ki, miután betanították a vietnámiakat

24.hu   
  Megosztom
Botrány a nógrádi akkuipari gyárban: 60 magyart rúgtak ki, miután betanították a vietnámiakat

Betanították a vendégmunkásokat, aztán kirúgták a magyarokat az akkuipari gyártótól, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre - számolt be róla a 24.hu. Mint írják, az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerülnek, mivel az eset Nógrád vármegyében történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. Elmondásuk szerint a munkájukra nem volt panasz.

December óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből. A társaság elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, tényleges tevékenységet 2020 óta folytat Magyarországon. Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. A létszámleépítésre azután került sor, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén – értesült a

A lap felkeresett egy kirúgott alkalmazottat, aki tavaly június óta dolgozott a Bumchun gépkezelőjeként:

A vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, nekünk kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen. Eleinte nem tudtuk, hogy a mi helyünkre jönnek, csak sejtettük, mivel a részlegen ennyi ember munkájára nincs szükség. Ám decemberben még a menedzsment cáfolta, hogy bárkit elküldenének. Így arra nem számítottunk, hogy pont január elején küldenek el minket, amikor az üzemleállások miatt nagyon nehéz máshol elhelyezkedni

- közölte, majd hozzátette, hogy mikor a munkaerő-kölcsönző cég behívatta őket, és közölte az elbocsátásukat, a konkrét okot nem fejtették ki, csak annyit közöltek: létszámleépítés van.

A 24.hu felkereste az egyik munkaerő-kölcsönző céget, aki együtt dolgozott a Bumchunnal. Az LZ-Transwork Kft. ügyvezetője, Nagy Zsolt elmondta, hogy hallomásból ő is úgy tudja, hogy a leépítésre a vendégmunkások érkezése miatt volt szükség, ám a Bumchun hivatalosan nem indokolta meg a döntését.

A lapnak nyilatkozó dolgozó elbeszélése szerint sem a Bumchun, sem a munkaerő-közvetítő cég nem kínált fel számukra lehetőséget az elhelyezkedésre. Ő ezért álláskeresési járadékért folyamodott.

Az elbocsátott dolgozók helyzete azonban nem egyszerű, ahogy nyilatkozta:

A legnagyobb baj, hogy nincs nagyon hová jelentkezniük azoknak, akiket most lecserélnek. A kölcsönzött dolgozók Salgótarján környékiek, nem az ország távoli pontjaiból érkeznek. A városban és általában a megyében nagyon nehéz munkahelyet találni, különösen olyat, ami megfelelő fizetést kínál. Jelenleg az építőiparban is leállások vannak, így sokan nem tudják, mihez kezdjenek magukkal.

A kormány több támogatást adott a cégnek, mint amennyit kezdetben ígért

A Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forintos beruházással Magyarországon építi meg első Dél-Koreán kívüli üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt közölte: a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem elsőkörös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt - emlékeztett a 24.hu. A Bumchun Hungary tavalyi mérlegbeszámolójából azonban kiderül, hogy a társaság 2021 és 2022 során

vagyis a külügyi tárca alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségtől ennyi érkezett bevételként. Ugyanakkor a HIPA-támogatáson kívül az egyéb bevételek soron további, mintegy 257 millió forintnyi költségvetési támogatás is szerepel 2021/2022-re vonatkozóan.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vendégmunkás

magyar

munkaerőpiac

munkahelyteremtés

támogatás