Ez bicsaknyitogató: jóval olcsóbb Ausztriában a Pick szalámi, mint idehaza, de miért?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez bicsaknyitogató: jóval olcsóbb Ausztriában a Pick szalámi, mint idehaza, de miért?

Most épp egy osztrák Billa áruházban olcsóbb ugyanaz a magyar Pick szalámi, mint itthon. A Pick Szeged Zrt. korábban az eltérő árazási gyakorlattal és az alacsonyabb áfával magyarázta, hogy egyes nyugati országokban olcsóbbak a termékeik, mint Magyarországon. A Pénzcentrum járt utána a témának.

Egészen sokkoló mértékben drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2023-ban: a KSH friss adatai szerint 25,9 százalékkal voltak magasabbak ezen termékek árai, mint 2022-ben. Ilyenkor pedig még fájóbb látni, hogy egyes hazai termékek, mint példéául a Pick szalámi jóval olcsóbbak egyes nyugati országokban - ahol ráadásul a fizetések is jóval magasabbak - írta a Pénzcentrum.

A lap beszámolója szerint egy osztrák Billa áruházban - a magyar határtól kb. 15 percnyi autóútra a 800 grammos kiszerelésű "ungarische salami" 24,9 euróba került, nem akciósan. Ez mai árfolyamon 9 530 forintnak felel meg, a 31,13 eurós kilónkénti ár pedig átváltva nagyjából 11 895 forintot tesz ki.

Megnézték azt is, mi a helyzet itthon: az ügy sok kutatómunkát nem igényelt, a Magyarországon működő árfigyelő-rendszerben benne van pontosan ugyanez a termék. Eszerint:

Viszont, ha jobban megnézzük, alapvetően az Auchanban sem olcsóbb a termék, a webshopjuk szerint ugyanis most csak egy január 24-ig tartó akció keretein belül kerül ennyibe, a tényleges ára ugyanannyi, mint a másik kettőben. A végeredmény tehát az, hogy ez a konkrét Pick szalámi

Önmagában ez az árkülönbség nem tűnhet annyira soknak - jegyezte meg a lap, viszont, ha hozzávesszük az egyes országok nettó átlagkereseteit, akkor a végeredmény még elkeserítőbb.

Mit mond a Pick Szeged?

Az ügyben korábban a Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy reagáljanak a dologra. Mint kifejtették, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pick szalámi

ausztria

magyarország