Erről sem beszélnek: olyan szakadék tátong Magyarországon, amit nehéz lesz betömni

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Erről sem beszélnek: olyan szakadék tátong Magyarországon, amit nehéz lesz betömni

Létezik-e a városokban és a vidéken élők közötti megosztottság vagy ez csupán olyan sztereotípia, amely gyakran kap szerepet a médiában és a mindennapos beszélgetésekben? Ezt a kérdést vizsgálta a Connecting territories: urban rural cooperation at metropolitan level (magyarul Területek összekapcsolása: városi és vidéki együttműködés nagyvárosi szinten) című kiadvány, amely rámutat, hogy a vidéki lakosokat gyakran úgy ábrázolják, mint akik neheztelnek a jólét miatt a városi „szomszédaikra”, miközben a városi lakosságot úgy mutatják be, mint akik lenézik a környező vidéki közösségeket. A HelloVidék most górcső alá vette a szakpolitikai dokumentum főbb megállapításait és célkitűzéseit, de utánajártunk a jó gyakorlatoknak is.

Az európai nagyvárosok hálózatát jelentő Eurocities jelentése szerint a városok és a környező vidéki területek számos partnerségben aktívan veszik ki a részüket, miközben egymásra támaszkodnak az élelmiszer-ellátási láncok, a munkahelyek, a kereskedelem, az innováció és a kritikus szolgáltatások nyújtása terén. Úgy tűnik, az Európai Unió kormányzatának minden szintjén egyre inkább elismerik a vidéki és városi együttműködés fontos szerepét az unió valamennyi területén tapasztalható egyenlőtlenségek leküzdésében. A város és a vidék közötti kapcsolat ráadásul az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseinek megvalósítása szempontjából is kulcsfontosságú.

Számos példát találhatunk olyan európai projektekre, ahol a városok aktívan dolgoznak innovatív partnerségeken a környező területekkel. Ezek közül többet is kiemel az Eurocities és tagjai által készített új esettanulmány-gyűjtemény. És mivel a város-vidék vita mind uniós, mind helyi szinten erősödik, a kiadvány példákat is bemutat a városok és a nagyvárosi területek közötti együttműködési projektekre.

A szakpolitikai dokumentum fő gondolata az, hogy a szorosabb együttműködés alapvető fontosságú az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez, valamint a zöld, digitális és igazságos átmenet előmozdításához az unió valamennyi területén. Ahogy látom, a városok és a nagyvárosi területek nem csak készen állnak arra, hogy kivegyék a részüket e célok lokalizálásából, de tisztában vannak azzal is, hogy ehhez alapvető fontosságú a környező területekkel való együttműködés, valamint a város-vidék együttműködés előmozdítása a tágabb régióban. Ez a kiadvány bizonyítja, hogy a város-vidék együttműködés nemcsak lehetséges, hanem már meg is valósult számos nagyvárosi területen Európában

– mondta a kiadvány társszerzője, Frantisek Kubes, Brno városának munkatársa, aki arra is emlékeztetett, hogy a nagyvárosi szintű együttműködés előnyei többször kerültek a figyelem fókuszába az elmúlt években.

Az új esettanulmány-gyűjtemény a városok és a vidéki területek közötti együttműködés egyértelműbb előtérbe helyezésére szólított fel a vidéki jövőkép célkitűzéseinek megvalósítása érdekében.

A kiadványban többféle példa szerepel:

  • · a mobilitással és élelmiszerekkel kapcsolatos projektek;
  • · város-vidék együttműködések a megújuló energia előállítására,
  • · közös programok az önellátás elérésére,
  • · fenntartható mobilitás,
  • · egészségügyi és közlekedési kapcsolatok javítása,
  • · munkahelyteremtést célzó projektek,
  • · szociális lakhatási programok,
  • · a szociális szolgáltatások szélesebb körben történő előmozdításának módjait kereső városok.

Mivel a vidéki lakosság mintegy ötven százaléka egy városhoz közel él, így egyértelmű, hogy az együttműködésben óriási lehetőségek rejlenek. Az Európai Unió nagy eredményeket érhet el a gazdasági, társadalmi és területi kohézióra vonatkozó célkitűzései terén, ha a nagyvárosi területekkel együttműködve előmozdítja a városok és a vidéki területek közötti együttműködést. A városok és szomszédos közösségeik közötti kölcsönös függőségnek számos formája van. Az uralkodó globális és európai kihívások közepette, valamint a politikai törekvések teljesítése érdekében minden eddiginél több okunk van arra, hogy a vidéki és városi területek közötti megerősített együttműködést támogassuk

– mutatott rá Peter Austin, Oslo városának képviselője, aki szintén kivette a részét a jelentés összeállításából, aminek a bizonyítékai arra utalnak, hogy az unió egyre nagyobb mértékben támogatja az együttműködés új és innovatív módjainak ösztönzését.

Nemrég egy brüsszeli városi csúcstalálkozó keretében Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős európai biztos is fontos prioritásként fogalmazta meg a város-vidék minél hathatósabb együttműködését érintő, gyakorlati megoldások előmozdítását. Ahogy fogalmazott, ezzel uniós szinten jobban meg tudnák oldani a specifikus, országonként eltérő területi kihívásokat. Ehhez azonban szükség van egy uniós szintű politikai menetrend és párbeszéd előmozdítására, amibe a kormányzat minden szintjét be kell vonni, amivel biztosítani lehet, hogy az eddigieknél több nemzeti, regionális és helyi forrást irányítsanak a vidék és a városok közötti együttműködés támogatására.

Az elképzelések között szerepel egy vidéki és városi projektekről, beruházásokról és közös stratégiákról szóló uniós szintű csereprogram is. A szakemberek szerint soha nem volt még ilyen fontos, hogy Európában és globális szinten együtt dolgozzanak a jelenlegi, potenciális város-vidék szakadék felszámolásán, ami felgyorsíthat és súlyosbíthat számos jelenlegi krízist, köztük többek között az egyre jobban fenyegető éghajlati, a szociális és a migrációs válságot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vidék

város

vidéki lakosok

városi lakosok

european green deal