Ezt sok vidéki nem tudja a CSOK Pluszról: piszkosul jól járhat, aki most meglépi

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ezt sok vidéki nem tudja a CSOK Pluszról: piszkosul jól járhat, aki most meglépi

A CSOK Plusz egy új, államilag támogatott hitelkonstrukció, amely 2024-től segíti a családok otthonteremtését. A hitel feltételei szigorúak, de a 40 év feletti feleségek is jogosultak lesznek rá. Hogyan látják ezt a bankok, és milyen hatást gyakorol országosan az ingatlanpiacra? Két bankot kérdeztünk meg erről.

A CSOK Plusz egy új hitelkonstrukció, amely 2024. január 1-jétől vált elérhetővé országszerte a bankoknál. A CSOK Plusz egy államilag kamattámogatott legfeljebb 3%-os fix kamatozású hitel, amivel legfeljebb 50 millió Ft összegű lakáshitel igényelhető, amely kezdetben hitelként működik, de a második és minden további vállalt gyerek születésekor (vagy örökbefogadásakor) 10-10 millió forintot elengednek a tartozásból, tehát részben állami támogatássá válik. Ahhoz, hogy igénybe tudják venni, szigorú feltételeknek kell megfelelnie a házaspároknak, azonban növelheti az érdeklődést az a tény, hogy 2024-ben és 2025-ben a 41. életévüket be nem töltött feleségek is jogosultak lesznek a támogatásra.

A CSOK Plusz hitellel kapcsolatban két bankot kérdeztünk meg, hogy várakozásaik szerint hogyan alakul a hitel iránti kereslet, és milyen hatással lehet a lakáspiacra.

Az első bank, amelyet megkérdeztünk, az MHB Bank volt. Ők a következőket mondták:

2024-ben országos szinten a hitelfelvevő családok száma elérheti a 12.000-et – átlag 25 millió forintos hitelösszeggel számolva csak ebből a hiteltípusból 300 milliárd forint új hitelt folyósíthatnak a bankok. Annak köszönhetően, hogy 2025-ig olyan házaspárok is jogosultak igénybe venni a támogatott kölcsönt, ahol a hölgy tag elmúlt 40 éves, pár százalékkal növekedhet az érdeklődés. A gyermekvállalás időszaka az elmúlt évtizedben ugyan kitolódott és a családok egyre inkább később, a 30-as éveikben vállalják az első gyermeküket, de a 40 év fölötti – akár többedik - gyermekvállalás viszonylag ritkának tekinthető.

A CSOK Plusz hitelt igénylőknek a jogszabályi feltételek szerinti megfelelő hitelképességet kell igazolni a hitel jóváhagyásához. A kedvező, fix 3%-os kamatozás jelentősen elősegíti, hogy változatlan jövedelem szint mellett lényegesen magasabb, kb. 40%-kal nagyobb összegű hitelt tudnak igénybe venni, mintha piaci feltételű lakáshitellel kellene megoldani céljuk megvalósítását. Az MBH Bank a jogszabályban meghatározott 3%-os támogatott kamathoz képest még kedvezőbb, 2,89%-os kamattal nyújtja a CSOK Plusz hitelt.

A hitelfelvevőknek a jövőbeli törlesztési képességük esetében figyelembe kell venniük, hogy a gyermekek megszületésekor az anyuka jövedelme átmenetileg, akár jelentős mértékben lecsökken, és majd ebben az időszakban is szükséges lesz a hitel törlesztését teljesíteni (eltekintve itt az 1 éves törlesztési moratóriumtól, ami jelentős könnyebbséget jelent az adósságszolgálatban). A családoknak tehát itt is megfontoltan kell döntést hozniuk a CSOK Plusz hitel összegének meghatározása során, amely a megvásárolni kívánt ingatlan vételárát is befolyásolhatja.

Várakozásaink szerint a CSOK Plusz az ingatlanok árára rövidtávon nem lesz hatással, tekintettel arra, hogy a CSOK-kal szemben nem azonnali közvetlen állami támogatás nyújtásáról van szó, hanem jellemzően évekkel későbbi tartozáscsökkentésről, ami – mivel nem áll azonnal rendelkezésre, mint önerő - nem, vagy nehezen tud beépülni az ingatlanok áraiba. Mivel a CSOK Plusz hitel esetén nem különböztettek meg ingatlantípus jellegű preferenciákat, az ingatlanok egyéb jellemzőire gyakorolt érdemi hatással nem számolunk. Hosszútávon az ingatlan árainak kisebb mértékű emelkedését okozhatja ez a szubvencionált hitelforma is, de ennél lényegesen fontosabb, hogy rövidebb távon hozzájárulhat a lakáspiac jövedelmezőségének és stabilitásnak tartós növekedéséhez. A kiszámítható piaci körülmények pedig hozzájárulhatnak a lakásépítések ismételt felfutásához.

A CSOK Plusz relatív magas hitelösszegeinek köszönhetően átlagosan 1 lakószobával nagyobb ingatlant vásárolhatnak a fiatal családok. Ezt megtehetik anélkül, hogy fogyasztási szokásaikon érdemben változtatniuk kellene. A megtakarítási lehetőségeik a gyermekvállalás és a későbbi hiteltörlesztés miatt várhatóan beszűkül, de erre tudatos pénzügyi tervezéssel fel lehet készülni. Az adósság és nemfizetési rátájukat véleményünk szerint kedvezően befolyásolja, hogy a hitel fix kamata miatt gyakorlatilag nincs kamatkockázat (eltekintve az olyan kockázatoktól, hogy nem születik meg a vállalt gyermek, vagy a felek elválnak, ami a hitel kamatozására természetesen befolyással lesz).”

A második bank, amelyet felkerestünk, az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont volt. Válaszukban megosztották:

Az év eleji érdeklődések növekedése, a várhatóan továbbra is ütemesen csökkenő infláció és a 6-7 % körüli hitelkamatok élénkítik a forgalmat. Az ügyfelek egyelőre a lehetőségeiket mérik fel, tájékozódnak a CSOK Plusz és a Falusi CSOK feltételeiről és ezzel párhuzamosan keresik a megfelelő ingatlant. Az elmúlt hetek tapasztalata alapján elmondható, hogy az ügyfelek lakáskeresési kedve jelen piaci környezetben akkor sem csökkent, ha az előzetes/tájékozódó pénzügyi tanácsadás során kiderült, hogy mégsem felelnek meg valamely támogatási feltételnek. Mivel a ma elérhető piaci kamatok és a pozitív várakozások következtében már vonzónak találják a piaci kamatozású lakáshiteleket is.

A bankok válaszai alapján összességében kijelenthető, hogy a CSOK Plusz egy vonzó lehetőség a házaspárok számára, hiszen a hitel kamattámogatása és a tartozás-elengedése jelentős megtakarítást jelenthet hosszú távon. Azonban a hitel igényléséhez szükséges feltételek és a gyermekvállalási kötelezettség is komoly elkötelezettséget igényel, ezért fontos, hogy alaposan tájékozódjanak a hitel részleteiről, és megfontolt döntést hozzanak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok plusz

gyermekvállalás

50 millió

állami támogatás

pályázat

gyermekvállalás