Sok fiatal nem is tud róla: totál legális, csak ennyit kell tenni az ingyenpénzért

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Sok fiatal nem is tud róla: totál legális, csak ennyit kell tenni az ingyenpénzért

A vidéki fiatalok is egyre több sikeres és innovatív vállalkozást indítanak, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és a helyi közösségek fejlődéséhez. Ebben nagy szerepet játszik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), amely az elmúlt évtizedben több mint 10.000 induló vállalkozást támogatott pénzügyileg, mentorálással és képzéssel. Felkerestük a FIVOSZ vezetőségét, hogy megtudjuk, milyen vállalkozások vagy kezdeményezések indultak vagy fejlődtek a szervezet segítségével a vidéki területeken. Ezen vállalkozások nem csak a helyi gazdaságot, hanem a környezetüket is pozitívan formálják, inspirálva a jövő generációját és erősítve a vidéki vállalkozói szellemet.

HelloVidék: Milyen vállalkozások vagy kezdeményezések indultak vagy fejlődtek a FIVOSZ segítségével a vidéki területeken? Kérjük, adjanak néhány példát ezekre.

FIVOSZ: A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége fontos küldetésének tartja, hogy mind Budapesten, mind az ország egész területén, sőt a külhoni magyarság körében is segítse és támogassa új, induló vállalkozások létrejöttét a meglévő vállalkozások növekedését, együttműködését, az üzleti kapcsolatok fejlődését.

2012-2022 között európai uniós és hazai források bevonásával 10.000-nél is több induló vállalkozás kapott 3-4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást vállalkozása indításának és a felmerülő kezdeti költségeinek támogatására. Az induló vállalkozások döntő részének elérésében, felkészítésében, képzésében és mentorálásában a FIVOSZ szerepet vállalt vagy a saját maga által elnyert uniós támogatások felhasználásával, vagy konzorciumvezetőként, illetve támogató partnerként.

Tagjaink ás partnereink a legkülönbözőbb szakmai területeken valósították meg álmainkat. Nagyot alkottak a gasztronómia, a sport, a kultúra, a tudomány, az informatika, a szolgáltatások, a média területén. A franchise keretében működő palacsintaház, a borászat, a mentes élelmiszerek és finomságok előállítása mellett az ipar különböző területei, a személyre szabott szolgáltatások terén is nagyot alkottak, és jövedelmező üzleti kapcsolatokat alakítottak ki a velünk kapcsolatban álló vállalkozások. A legígéretesebb vállalkozói ötleteket éveken át gyűjtöttük, és jelentettük meg online felületeken, közösségi oldalakon videók és könyv formájában is: https://www.youtube.com/@vallalkozzitthon9133/videos http://www.vallalkozzitthon.hu/eszak-magyarorszag/kiadvanyaink

Hogyan támogatta a FIVOSZ ezeket a vállalkozásokat? Milyen konkrét segítséget vagy erőforrásokat nyújtottak a fiatal vállalkozóknak? Milyen területeken találtak innovatív megoldásokat vagy lehetőségeket ezek a fiatal vállalkozók a vidéki vállalkozások fejlesztése során?

A TÁMOP és a GINOP Programok keretében a vállalkozni kívánó fiatalok 90 órás térítésmentes vállalkozói képzésben, tanácsadásban, illetve legalább egy éven át tartó folyamatos mentorálásban részesültek. Segítséget kaptak részletes üzleti tervük kidolgozásában, melynek elfogadását követően legalább 3, legfeljebb 4,5 millió forintot használhattak fel vállalkozásuk első évében.

Minden évben kiválasztjuk az Év fiatal vállalkozóját, aki országos szinten is kimagasló ismertségre tesz szert, hiszen a különböző médiumok és szaklapok mutatják be a díjazottakat.

Tagjaink és érdeklődő partnereink, illetve az általunk támogatott vállalkozások a legkülönfélébb területeken hoztak innovatív megoldásokat a hazai gazdaságba. Az informatikai szolgáltatások terén elsőként népszerűsítjük a mesterséges intelligencia alkalmazását mind a termelés fejlesztése, automatizálása, mind pedig a marketing és kommunikáció területén. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala évek óta partnerként segíti tagjainkat a találmányok, ötletek, szabadalmak szerzői jogok védelme területén.

A FIVOSZ tagjai számára többféle kedvezményt biztosít pl. autó- vagy üzemanyagvásárláshoz, segítséget nyújt a pályázatok elérésében és megírásában (jelenleg például az elektromos autókra vonatkozó pályázaton). Havi szinten szervezünk kötetlen rendezvényeket, találkozókat, ahol a sikeres vállalkozás kulisszatitkait osztják meg legsikeresebb vállalkozó tagjaink.

Így vált a FIVOSZ az elmúlt években a hazai gazdaság legnagyobb sikerközösségévé.

Hogyan járultak hozzá ezek a vállalkozások a fenntarthatósághoz és a vidéki közösségek fejlődéséhez? Milyen pozitív hatást értek el a környezetükre vagy a helyi gazdaságra? Vannak-e tervek az új vállalkozások vagy kezdeményezések további fejlesztésére, és milyen jövőbeli célokat tűztek ki maguk elé a fiatal vállalkozók?

Természetesen rengeteget dolgozunk azon, hogy továbbra is kimagasló módon képviselhessük a vállalkozói érdekeket hazánkban, illetve hatalmas léptekben szélesítjük szervezetünk palettáját is, hogy minél szélesebb körben nyújthassunk segítséget a vállalkozói szférában. Az elmúlt időszakban közel 20 új vezetőségi pozíciónk került kiosztásra, mind olyan személyeknek, akik ezeket az eszméket képviselik. Országszerte készülünk rendezvényekkel, több, mint 10 vármegyében van jelenleg képviseletünk, ahova a helyi vállalkozók fordulhatnak, illetve inspiráló közösségben építhetik szakmai kapcsolataikat ezeken. Emellett 14 szakmai bizottságunk szakértői állnak rendelkezésre specifikus kérdések esetén.

Ennek fényében került aláírásra stratégiai együttműködés az elmúlt hetekben például Gasztro Bizottságunk és a Magyar Marketing Szövetség HoReCa és Event tagozata között, valamint Női Bizottságunk és a Womanext Egyesület között. Utóbbi például egy vidéki kezdeményezés, melynek eszméi több fronton találkoztathatóak szervezetünkével.

Hogyan lehetne megosztani ezeknek a sikertörténeteknek a tapasztalatait és leckéit más fiatal vállalkozókkal vagy vidéki közösségekkel?

Rendezvényeink nagyszerű lehetőséget nyitnak ezen sikersztorik megosztására és azon kapcsolatok kiépítésére, melyek a jövőben még inkább előre vihetik a vállalkozásokat. Előadóink repertoárja is igen színes, neves szakértők és csúcsvezetők beszélnek sikereik elérésének történetéről, vagy épp a nehézségeikről és arról, hogyan jutottak túl ezeken. Érdemes pont ezért is követni tevékenységeinket, hogy senki ne maradjon le ezekről az eseményekről.

A novemberi országos Fiatal Vállalkozók Hete 2023-as rendezvénysorozat például több, mint 5000 regisztráltat tudhat magáénak, Budapest mellett már 9 vidéki nagyvárosban került megrendezésre és vonzotta be a fiatalokat. Témáink közt érintettük többek közt az online térnyerést, pénzügyeket, mesterséges intelligenciát, az agráriumot, mobilitást, a vállalkozói élet buktatóit és azok megoldásait, valamint gasztronómiát is.

Ezért is örülünk, hogy egy nagyon jó közösségben dolgozhatunk országszerte vármegyei vezetőinkkel együtt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

fiatalok

vállalkozás támogatás

vidék

hellovidék interjú

kkv

kisvállalkozás