Több mint 3,6 milliárd forint támogatást nyert Békés városa: de mire kapták ezt a rengeteg pénzt?

MTI   
  Megosztom
Több mint 3,6 milliárd forint támogatást nyert Békés városa: de mire kapták ezt a rengeteg pénzt?

Több mint 3,6 milliárd forintból valósíthat meg tíz programot Békés vármegye névadó települése - közölte az önkormányzat.

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el. Az Élhetőbb Békés 1. elnevezésű pályázaton 550 millió forintot nyertek el, amiből 2025. május végéig több mint 16 ezer négyzetméternyi járdafelület újul meg a városközpontban, telepítenek újabb tíz térfigyelő kamerát és utcabútorokat szereznek be.

Ugyaneddig kell befejezni az Élhetőbb Békés 2. elnevezésű projektet, amelynél 371,4 millió forintból új, szélesebb aszfaltburkolatot kap a Kőrösi Csoma Sándor utca; itt megújul a kerékpársáv is, korszerűsítik a főtéri szökőkutat; az Erzsébet ligetben automata öntözőrendszert alakítanak ki. A projekt része a csapadékvíz rendszerek korszerűsítése, átereszek átalakítása is

- mondta Kálmán Tibor polgármester.

A kiírás szerint 2025 március végéig 440 millió forintból újul meg az 1885-ben épült Galéria műemléki épülete. Részben cserélik, részben felújítják a 107 nyílászárót, speciális technikával szigetelik az épületet, megújul a fűtési rendszer és világítás

- mondta a csaknem 18 ezer lakosú város vezetője.

Szintén 2025 március végéig új tornaszoba épül a Teleki utcai óvodában 120 millió forintból. Helyi gazdaságfejlesztésre 300 millió forintot nyertek el, ebből 652 négyzetméteres ipari csarnok épül, ide majd vállalkozókat várnak. Belterületi utak aszfaltozására 1 milliárd 60 millió forintot nyertek el, 47 utca kap szilárd burkolatot.

A nemcsak a város, hanem a járás betegeit is ellátó rendelőintézet felújítására már többször kaptak támogatást, most "utolsó lépésként" a belső terek újulnak meg: 300 millió forintból több mint 1600 négyzetmétert korszerűsítenek 2026 elejéig

- közölte Kálmán Tibor.

A Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázaton 237 millió forintot nyertek el, amiből szociálisan rászorulók számára hét kertes házat építenek, továbbá három utcát leaszfaltoznak. A kivitelezést jövő márciusig kell befejezni. Ehhez kapcsolódik egy 140 millió forintos pályázat, amelyből 2026 február végéig képzéseket és felzárkóztató programokat hajthatnak végre a célcsoport számára.

Turisztikai céllal fejleszthetik tovább a Dánfok üdülőközpontot 86 millió forintból. Építenek egy 100 embert befogadni képes közösségi teret; a meglévő rendezvénysátor alja fix betonburkolatot kap; továbbá homoktisztító gépet, vízi és vízparti élményelemeket szereznek be

- tájékoztatott a polgármester.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

békés

fejlesztési támogatás

támogatás

békés megye