Rendkívüli: "hibáztam", közölte, majd lemondott a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli: hibáztam, közölte, majd lemondott a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök. A bejelentés az M1 élő adásában hangzott el szombat este. Beszédében Novák Katalin elismerte, hogy a kegyelmi ügyben hibázott.

Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről

– közölte a döntését az államfő.

Novák Katalin ma rendkívüli bejelentésében azt mondta, azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert „szenvedélyesen szereti Magyarországot”, és hiszi, hogy „egy békés, szeretettel teli nemzet a miénk”, hisz „a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében”.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki

– emelte ki Novák, majd közölte: a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött, mondta, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyeremekek kiszolgáltatottságával, de mint hozzátette:

hibáztam.

Kiemlet, hogy magyar emberként ő is elvárná a köztársasági elnöktől, hogy ilyen hibát ne kövessen el és az ország egységét testesítse meg. Indoklásában kitért arra, hogy mivel tettével erre nem volt képes, úgy érzi a helyes döntés, ha lemond posztjáról - írta a Pénzcentrum.

Mint ismert, a lemondás előzménye, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Novák Katalin az elmúlt napokban Katarban tett látogatást, de szombaton hirtelen megszakította útját, és hazarepült. Közben Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a botrány kapcsán alkotmánymódosítást jelentett be, amely szerint kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető nem kaphat elnöki kegyelmet.

Novák Katalint egy másik kegyelmi ügyben is érték kritikák: tavaly áprilisban kegyelmet adott a terrorcselekményekért elítélt Budaházy Györgynek és néhány vádlott-társának - emelte ki a lemondás kapcsán a Portfolio.

Címlapfotó: MTI/Sándor-palota

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

novák katalin

lemondás

köztársasági elnök