Rendkívüli: "hibáztam", közölte, majd lemondott a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli: hibáztam, közölte, majd lemondott a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök. A bejelentés az M1 élő adásában hangzott el szombat este. Beszédében Novák Katalin elismerte, hogy a kegyelmi ügyben hibázott.

Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről

– közölte a döntését az államfő.

Novák Katalin ma rendkívüli bejelentésében azt mondta, azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert „szenvedélyesen szereti Magyarországot”, és hiszi, hogy „egy békés, szeretettel teli nemzet a miénk”, hisz „a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében”.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki

– emelte ki Novák, majd közölte: a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött, mondta, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyeremekek kiszolgáltatottságával, de mint hozzátette:

hibáztam.

Kiemlet, hogy magyar emberként ő is elvárná a köztársasági elnöktől, hogy ilyen hibát ne kövessen el és az ország egységét testesítse meg. Indoklásában kitért arra, hogy mivel tettével erre nem volt képes, úgy érzi a helyes döntés, ha lemond posztjáról - írta a Pénzcentrum.

Mint ismert, a lemondás előzménye, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Novák Katalin az elmúlt napokban Katarban tett látogatást, de szombaton hirtelen megszakította útját, és hazarepült. Közben Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a botrány kapcsán alkotmánymódosítást jelentett be, amely szerint kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető nem kaphat elnöki kegyelmet.

Novák Katalint egy másik kegyelmi ügyben is érték kritikák: tavaly áprilisban kegyelmet adott a terrorcselekményekért elítélt Budaházy Györgynek és néhány vádlott-társának - emelte ki a lemondás kapcsán a Portfolio.

Címlapfotó: MTI/Sándor-palota

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

novák katalin

lemondás

köztársasági elnök