Dübörög a használt autók piaca 2024-ben: ennyiért keresnek most autót a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Dübörög a használt autók piaca 2024-ben: ennyiért keresnek most autót a magyarok

A Használtautó.hu statisztikái azt mutatják, hogy nemcsak az autóhirdetések, hanem a keresések száma is jelentősen megugrott az év első hónapjában. Trendforduló küszöbén vagyunk, avagy a portál szakértője szerint a januári adatok alapján úgy tűnik, kezd visszatérni a vásárlókedv a hazai használtautó-piacra, kimagasló érdeklődést és hirdetésszám-növekedést generálva az elektromos és hibrid járművek terén is.

A hirdetőfelület korábbi prognózisának megfelelően a magyar piac új erőre kapott 2024 elején. Idén januárban megközelítőleg 4,5 millió aktív felhasználó közel 30 millió keresést indított a portálon, ami 22%-kal nagyobb a decemberi keresések volumenénél. Az autóvásárlók 60%-kal többször kezdeményeztek kapcsolatfelvételt a hirdetőkkel, mint a tavalyi év utolsó hónapjában, ez pedig az autópiac jelentős élénkülésére utal.

Decemberhez viszonyítva továbbá 30%-kal több hirdetést adtak fel, ami leginkább a hibrid (+30%) és az elektromos (+18%) kategóriákban feladott hirdetések számában mutatkozott meg. Ez a szélesebb elektromos jármű kínálat nagyobb lehetőséget biztosít azoknak a vásárlóknak, akik a magasabb benzinárak miatt inkább hibrid vagy elektromos autót vásárolnának. A portál adatai ezeken kívül is trendfordulót jeleznek:

Horváth András, a portál autópiaci szakértője kiemelte:

Az 1-1,5 milliós tartományban növekvő keresések a felbátorodó vásárlói kedvet jelzik. Az emelkedő reálkereset és a csökkenő infláció miatt tervezhetőbbé válnak a háztartások kiadásai, ezért a használtautó-piacon is többet szánnak a vásárlók egy-egy autóra. Nem mellesleg egy drágább, de jobb állapotú autó fenntartási és fogyasztási költségei is kisebbek lehetnek, mint egy nagyon olcsó, de rosszabb állapotúé, amire az esetek túlnyomó részében még sokkal többet is kell költeni.

Eközben egyéves távlatban, vagyis 2023 januárjához képest 20%-kal nőtt az oldalon elérhető járműhirdetések száma (összesen 135 ezerre), leginkább a személyautó (+18%), a motor (+30%) és a kishaszonjármű (+25%) kategóriákban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

autó

használt autó

autókereskedés

elektromos autó

hibrid autó