Hát itt meg mi folyik? Egyre több a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma

HelloVidék   
  Megosztom
Hát itt meg mi folyik? Egyre több a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma

Rövid idő alatt nagyot nőtt a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma: összesen 6288 nyugdíjas pedagógus dolgozik jelenleg a köznevelési intézményekben.

A Belügyminisztérium tavaly ősszel a lapnak elmondta, hogy a 2022/2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben, a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt. Ez azt jelenti, hogy összesen 4342 nyugdíjas tanár dolgozott az előző tanévben - írja a Népszava.

A Belügyminisztérium tavaly ősszel azt írta a lap kérdésére, hogy a 2022/2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben, a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt. Vagyis összesen 4342 nyugdíjas tanár dolgozott az előző tanévben. Mindezek alapján 44,8 százalékkal nőtt a nyugdíjas tanárok száma a köznevelésben egyetlen tanév alatt.

A közoktatásban dolgozó pedagógusok száma közel 122 ezer, vagyis 5 százalékuk már nyugdíjasként dolgozik.Bár ezek az adatok is jelzik, milyen fontos lenne a fiatalabb tanárok alkalmazása, a tankerületi központok lényegében nem veszik vissza azokat a pedagógusokat, akik a státusztörvényt elutasítása miatt elhagyták a pályát, de most visszatérnének.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

oktatás

nyugdíjas

tanár