Eladták hazánk legmodernebb vidéki erőművét: ez tervezik most Gönyűn

HelloVidék   
  Megosztom
Eladták hazánk legmodernebb vidéki erőművét: ez tervezik most Gönyűn

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll - derült ki a cég sajtóközleményéből.

2024. február 14-én a nemzetközi Veolia Csoport magyarországi tagvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. adásvételi szerződést írt alá a német hátterű Uniper Csoporttal a gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról - derült ki a sajtóközleményből.

A 428 MW beépített villamosenergia-teljesítőképességgel rendelkező erőmű kiemelt hatásfokkal üzemel, és Magyarország villamosenergia-termelésének közel 8%-át adja, ezáltal mintegy 600.000 fogyasztó részére biztosítva villamos energiát. Az erőmű kulcseleme az ország kritikus infrastruktúrájának, mivel képes a teljes hazai villamosenergia-hálózat kiesése esetén hálózatvisszaindulási, ún. black start szolgáltatásra.

Az erőmű a tartósan elérhető legmodernebb és legjobb technológiát képviseli, és a rendszerszintű kiegyenlítő szabályozási kiegészítő szolgáltatások piacának legnagyobb szereplője. Rugalmas szabályozhatósága révén képes ugyanis rendszerszintű kiegyenlítő szabályozás biztosítására, amely az egyre dinamikusabban növekvő, azonban bizonytalanul előrejelezhető, időjárásfüggő megújuló termelés mellett elengedhetetlen.

- közölték, majd hozzátették, az erőmű jól illeszkedik a Veolia hosszú távú magyarországi stratégiájába és energetikai portfóliójába, hiszen a vállalat immár 10 gázon, valamint megújuló erőforrásokon alapuló nagyerőművet üzemeltet Magyarországon.

Ez a megállapodás összhangban van a rendszerszintű szolgáltatások fejlesztésére irányuló törekvéseinkkel, amelyek az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának alapvető elemei. A magyar energiapiac történelmi szereplőjeként örülünk, hogy megerősíthetjük ottani jelenlétünket, hogy még inkább hozzájáruljunk a helyi villamosenergia-rendszer kiegyenlítésének támogatásához

─ emelte ki Estelle Brachlianoff, a Veolia csoport vezérigazgatója.

A Gönyűi Erőmű megvásárlásával megerősíthetjük cégcsoportunk stratégiáját, amely a hatékony villamosenergia-termelést, a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználását tűzte ki céljául. A tranzakció tovább erősíti szakmai elkötelezettségünket a magyarországi energiaszektor iránt, amelyben több mint 25 éve vagyunk jelen. Szaktudásunk és tapasztalatunk biztosíték arra, hogy azerőművet felkészülten fogjuk integrálni és biztonságosan üzemeltetjük majd hosszú távon”

─ tette hozzá Palkó György, a magyarországi Veolia csoport országigazgatója.

A tranzakció várhatóan 2024. harmadik negyedévében zárul le.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erőmű

veolia csoport

francia