Sebességbe kapcsolt a használtautó-piac: ezeket a kocsikat keresik most a magyarok

MTI   
  Megosztom
Sebességbe kapcsolt a használtautó-piac: ezeket a kocsikat keresik most a magyarok

Januárban a DataHouse előzetes adatai szerint több mint 74 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly januári 66 700-as szintet.


 

Kitörni látszik az eddigi 70 ezres sávból a havi adásvételek száma a belföldi használtautó-piacon: a jelenlegi, csaknem 75 ezres érték a második legmagasabb valaha regisztrált érték – a mindenkori rekordot 2022 márciusában érte el a piac. Az ekkor elért 76 ezres szint egy egyszeri hatásnak volt köszönhető: a kormányzati intézkedések nyomán (például szülők SZJA-visszatérítése, 13. havi nyugdíj, stb.) jelentős plusz források kerültek a háztartásokhoz, e jövedelmek egy részét pedig autóvásárlásokra fordították.

Csupán a következő hónapokban fog kiderülni, hogy a mostani kiugrás egy új trend kibontakozását jelzi-e – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az általános piaci környezet az idei évre inkább fokozatos növekedést vetít előre: a kereslet lassú visszatérése meredek emelkedésre egyelőre nemigen ad lehetőséget.

A DataHouse által ma közzétett adatok szerint a belföldi használtautó-piacon januárban a Volkswagen 10,7 százalékos részesedésével hajszálnyival előzni tudta a hagyományosan az első helyet elfoglaló Opelt (10,58%). A harmadik helyen található Suzukihoz (8,03%) szorosan felzárkózott a Ford (7,85%). A BMW az ötödik 6,2 százalékos részesedéssel, a hatodik helyre pedig a Skoda (5,78%) kapaszkodott fel. Januárban is hat márka autói biztosították a teljes forgalom csaknem felét (49%).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autópiac

használt autó

autóvásárlás