Nagyon furcsa, ami a Balatonnal történik: kiderült, mi lehet az oka

infostart.hu   
  Megosztom
Nagyon furcsa, ami a Balatonnal történik: kiderült, mi lehet az oka

Továbbra is folyamatosan engedik a Balatont, de nem csökken a vízszintje. Fura, de a hajók nem használják ki, hogy le- vagy felússzanak a Sió-csatornán a tóra - írta meg az infostart.hu.

A vízügy adatai szerint bő egy hete 127 centis a Balaton vízszintje annak ellenére, hogy 2023. december 27. óta folyamatos a vízeresztés a siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül, amely a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik

– mondta el a lapnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, majd hozzátette, jelenleg erre alkalmas lenne a Sió, amely amúgy az érkező csapadék és a vízeresztés mennyiségétől is függ.

A portál arra is kíváncsi volt, hogy a Sió mennyiben képes hatékonyan elvezetni a vizet, mivel sokáig belvizes volt a környék. A szakember azt válaszolta, hogy

a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" elnevezésű beruházás keretében történt rekonstrukciós munkák eredményeként (meder-, töltés- és depóniarendezés, kotrási munkák és vízügyi műtárgyak felújítása) jelentősen nőtt a Sió-csatorna medrének állékonysága és vízszállító képessége, így biztonsággal vezeti le az érkező vízmennyiségeket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízszint csökkenés

sió-csatorna

országos vízügyi főigazgatóság