Fillérekért csodálhatod meg Magyarország legszebb örökzöldjeit: mutatjuk, mi vár rád a Mecsek szívében

HelloVidék   
  Megosztom
Fillérekért csodálhatod meg Magyarország legszebb örökzöldjeit: mutatjuk, mi vár rád a Mecsek szívében

A Pintér-kert Arborétum Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. Nevét Pintér János nyugalmazott pécsi banktisztviselőről kapta. A kertben álló Pintér-villa, melyben jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja található, a 19. század végén épült. A villa egykori tulajdonosa, Pintér János, botanikai érdeklődésű ember volt, 1926-ban kezdte el növények telepítését az épület körül. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva örökzöld gyűjteményes kertet hozott létre. Pintér János halála után a kert nagy részét visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Így napjainkban az eredeti társulások és a díszfajok érdekes elegye alkotja a kert növényzetét. A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok, valamint látható a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható. Ezen adottságok együttese nagyban segítik az itt folyó természetvédelmi oktatást, szemléletformálást. Hogyan alakult az arborétum sorsa? Mivel várják a látogatókat manapság? A HelloVidék kérdéseire Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának marketing és kommunikációs menedzsere.

HelloVidék: Hogyan hatott az elmúlt évek gazdasági változása az arborétumra?

Komlós Attila: A fenntartáshoz szükséges eszközök, energiaárak emelkedése miatt a fenntartás költségei is emelkedtek. A gazdasági változások a látogatószámban nem éreztették hatásukat.

HelloVidék: Mit lehet tudni a látogatottságról?

Komlós Attila: Az éves látogatottság nagyságrendileg 3500 fő. Ez a szám 2020-ban a COVID miatt elrendelt bezárás miatt 2800 főre esett vissza. 2023-ban a megvalósult fejlesztéseknek, valamint az erre alapozva meghirdetett új programoknak köszönhetően megközelítőleg 4000 főre emelkedett a látogatószám. Ezek az adatok csak a belépőjegyet váltók számát mutatják, az arborétumban megvalósult programok, idegenvezetések, környezeti nevelési foglalkozások résztvevőit nem tartalmazza. Utóbbi létszám évente nagyságrendileg 1000-1500 főt tesz ki.

HelloVidék: Gazdaságilag milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük? Kellett árat emelni a belépőkön?

Komlós Attila: A belépőjegy árak csekély mértékben emelkedtek 2023-ban. Azt megelőzően több év óta egységesen 500 Ft volt a belépődíj, 2023-tól a felnőtt belépő 700 Ft, a diák, nyugdíjas, kedvezményes jegy maradt 500 Ft/fő.

HelloVidék: Ki látja el az arborétum gondozását, hogy zajlanak ezek a munkálatok?

Komlós Attila: A kertben az örökzöld és lombhullató fásszárú növényeken túl számos lágyszárú faj is megtalálható. Az arborétumot 4 fő gondozza folyamatosan, három kertész, illetve egy gondnok, továbbá a látogatók kezelésével, ajándéktárgy árusítással kapcsolatos feladatokat tovább egy fő szolgálja. Éves terv alapján, a növények fejlődési folyamatához igazodva történik a munkavégzés, a kert gondozása. A szükséges karbantartások elvégzése, a sétautak takarítása folyamatos. Az arborétumban madáretetés is zajlik a téli időszakban. Mindezen túl, a területen több madárodú valamint egy denevérodú is található, ezekkel kapcsolatban folyamatos kutatómunka is zajlik.

HelloVidék: Mekkora összegbe kerül az arborétum fenntartása?

Komlós Attila: A fenntartási költségek nehezen számszerűsíthetők. Az arborétum fenntartása a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság sokrétű feladatai közé illesztve helyezkedik el. A működtetésében közreműködő alkalmazottak közül több kolléga munkaköre más feladatokra is kiterjed. Az arborétum botanikai, kultúrtörténeti, eszmei értéke messze meghaladja a fenntartással kapcsolatos összegek nagyságát.

HelloVidék: Mire számíthat a látogató, ha meglátogatja az arborétumot? Milyen növényfajokkal találkozhatunk, mit érdemes mindenképp szemügyre venni? Vannak esetleg vezetett séták? Egyéb kikapcsolódási lehetőségek?

Komlós Attila: Az Arborétum névadója az alapító Pintér János (1879-1933) pécsi banktisztviselő, aki a népszerű kirándulóhely, a Tettye közvetlen szomszédságában álló villaépülete környezetében az 1920-as évek közepén fogott a növénytelepítési munkálatokba. Szentimentális tájképi kertet hozott létre, amelyben a főként örökzöld növények mellett mesterséges várrom, fa pavilon, két vízmedence, valamint több szobor is megtalálható. A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok, valamint látható a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. Előre meghirdetett programjainkkal minden korosztályt megszólítunk: a kínálat az óvodás sétáktól a tematikus szakvezetéseken és természetismereti foglalkozásokon át a kulturális-művészeti eseményekig terjedően széles skálán mozog. A programokat a Tettye Oktatási Központ környezeti nevelői, oktatói, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai tartják. A Tettye Oktatási Központ minősített környezeti nevelési programjai közül számos a Pintér-kert Arborétumban kerül lebonyolításra.

HelloVidék: Milyen sikerekről, pozitív változásokról tudnak beszámolni az elmúlt időszakot illetően? Illetve, milyen terveik vannak az idei évre?

Komlós Attila: 2023-ban a „Hidden Landscapes” elnevezésű Interreg projekt keretében az Arborétum területén álló egyik épület funkcióváltásával elkészült a Mecsek kiállítás, amelyben a látogatók egy audiovizuális installáció segítségével átfogó képet kaphatnak a Mecsek természeti és kultúrtörténeti értékeiről, valamint a legfontosabb kirándulási célpontokról. Akadálymentesített illemhely létesült, továbbá új információs táblák kerültek kihelyezésre az arborétum történetéről, élővilágáról. A látogatók okostelefon alkalmazás segítségével a kertben megtalálható növények közül 50 faj fényképes ismertetését tanulmányozhatják, lényegre törő ismertetést olvashatnak a névadó Pintér Jánosról, valamint az arborétum történetéről és főbb jellemzőiről. Az ingyenesen letölthető alkalmazás magyar és angol nyelven érhető el. A Pintér-kert Arborétum 2024. január 13-án megkapta a Made in Pécs Nívódíjat. Az idei évben céljaink az arborétum folyamatos gondozása és karbantartása, valamint az éves programnaptárban szereplő események megvalósítása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pintér-kert arborétum pécs

pécs

arborétum

pintér-kert

megyek

örökzöldek