Őrület, ami a boltokban folyik: még mindig pofátlanul drágák az élelmiszerek, ki tudja ezt megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, ami a boltokban folyik: még mindig pofátlanul drágák az élelmiszerek, ki tudja ezt megfizetni?

Egy friss felmérés szerint a környező országokban már több mint húsz százalékponttal alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint Magyarországon.

Az RTL Híradó a jegybank kutatása alapján arról számolt be, hogy tavaly év végén majdnem tíz százalékkal többe kerültek a tejtermékek, a zsír és az olaj Magyarországon, mint az uniós átlag. A kenyérfélék és a zöldség-gyümölcs is drágább, ugyanakkor a húsfélék olcsóbbak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kutatásából.

Összesen öt tagállamban alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint nálunk – tette hozzá a kutatást szemléző RTL. A kutatásból az is kiderült, hogy 2021 júniusa és 2023 decembere között 56,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, elsősorban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt. A jegybank szerint ezek a mutatók nem változtak az elmúlt évben.

A magyar élelmiszerárak lényegében elérték a holland vagy a spanyol szintet, és a franciához és a némethez képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak. A friss kutatás rámutatott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ár-összehasonlító oldala csökkentette, míg az árstopok növelték az infláció mértékét.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

árak

drágulás

élelmiszer