Őrület, ami a boltokban folyik: még mindig pofátlanul drágák az élelmiszerek, ki tudja ezt megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, ami a boltokban folyik: még mindig pofátlanul drágák az élelmiszerek, ki tudja ezt megfizetni?

Egy friss felmérés szerint a környező országokban már több mint húsz százalékponttal alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint Magyarországon.

Az RTL Híradó a jegybank kutatása alapján arról számolt be, hogy tavaly év végén majdnem tíz százalékkal többe kerültek a tejtermékek, a zsír és az olaj Magyarországon, mint az uniós átlag. A kenyérfélék és a zöldség-gyümölcs is drágább, ugyanakkor a húsfélék olcsóbbak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kutatásából.

Összesen öt tagállamban alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint nálunk – tette hozzá a kutatást szemléző RTL. A kutatásból az is kiderült, hogy 2021 júniusa és 2023 decembere között 56,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, elsősorban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt. A jegybank szerint ezek a mutatók nem változtak az elmúlt évben.

A magyar élelmiszerárak lényegében elérték a holland vagy a spanyol szintet, és a franciához és a némethez képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak. A friss kutatás rámutatott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ár-összehasonlító oldala csökkentette, míg az árstopok növelték az infláció mértékét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

árak

drágulás

élelmiszer