Különös lény ellen vették fel a küzdelmet a gazdák: speciális szer kell a gyérítésükhöz

HelloVidék   
  Megosztom
Különös lény ellen vették fel a küzdelmet a gazdák: speciális szer kell a gyérítésükhöz

A mezőgazdasági károk mérséklése érdekében a mezei pockok elleni védekezést minél előbb el kell kezdenie a gazdálkodóknak. A kémiai készítmények felhasználása nagy körültekintést igényel.

Az elmúlt évek enyhe telei miatt a mezei pocokok rendkívüli módon elszaporodottak, és a rágcsálók által okozott károk a korábbiaknál jelentősebb problémát jelentenek a gazdálkodóknak. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a pockok.

Kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók késlekedés nélkül felmérjék a kártevők népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthetők a károk, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is az érintettek rendelkezésére áll.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a rágcsálók ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszámmal szemben, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 db lakott járat/100 m2 fertőzés esetén indokolt. Ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt el kell távolítani. A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező rágcsálóirtók használata nagy körültekintést igényel. Szigorú kockázatcsökkentéssel lehet ugyanis csak megelőzni, hogy más állatok is elfogyasszák a pocok elleni mérget vagy a mérgezett példányokat. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a véralvadásgátlót tartalmazó készítményből csak a meghatározott adagot rakják ki a gazdálkodók, a pocoktetemeket gyűjtsék össze, a teljes felületkezelésnél gépi kiszórásnál a csalétket egyenletesen kell kiszórni, és gondoskodjanak folyamatos vadriasztásról.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezei pocok

gyérítés

irtás

mezőgadaság

kémiai készítmény