Mi történik a zsámbéki szennyvíztisztító telepen? Most mindenre fény derült

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik a zsámbéki szennyvíztisztító telepen? Most mindenre fény derült

Immár egy éve kezeli a zsámbéki szennyvíztisztító telep új egysége öt Pest vármegyei település (Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék) szennyvízét. A modern létesítmény, ami a több mint 30 éves elődjét váltotta fel, napi 2500 köbméter, csatornahálózaton keresztül érkező szennyvíz és napi 30 köbméter szippantott szennyvíz tisztítására alkalmas.

Komplex folyamattal tisztul a szennyvíz

A közel 20 ezer főt kiszolgálni képes telepen elsőként mechanikai, majd biológiai tisztítás történik. Utóbbi az élővizek természetes öntisztulási folyamatát utánozza: a szennyvízben lévő szerves anyagot, – nitrogénformákat és foszfort, – az eleveniszapnak hívott biomassza mikroszkopikus méretű élőlényei lebontják, és megtisztítják. E folyamat több medencében történik. Ezt követően az iszapot gravitációs sűrítő- és kémiai (polielektrolit) oldat hozzáadagolásával centrifugálják, melynek eredményeként az előírásoknak megfelelő, ún. víztelenített szennyvíziszap keletkezik.

A biológiai medencék mellett a fertőtlenítő-, valamint a tisztított szennyvíz medence is a technológiai sor részét alkotja. A keletkező hulladékokat (pl. zsír, homok) külön gyűjtik, és a hulladékkezelőbe szállítják. A kezelt, szagtalan víz végül a Békás-patakba folyik.

A telep automatizált működését, – ahogy számos más, hazai szennyvíztisztító egységét is, – Siemens-eszközök segítik. Ennek keretében a gyár a szennyvízmozgató gépek vezérlését ellátó ipari számítógépeket (PLC-ket), az adatgyűjtést végző hardvereket, továbbá kijelzőket, áramlásmérőket, szintkapcsolókat, radaros szinttávadókat és nyomásértékeket közlő távadókat szállított.

Bővült a csatornahálózat is

A 2023 őszén lezárult, Pest vármegyei projektet az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozta. A pályázaton közösen indultak az ellátott települések, Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) koordinálása mellett. A projekt során nem csupán a telep új egysége készült el, hanem szennyvíz-nyomóvezeték hálózat és csatorna-rendszer is épült.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zsámbék

szennyvíztisztító telep

fejlesztés