Mi történik a zsámbéki szennyvíztisztító telepen? Most mindenre fény derült

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik a zsámbéki szennyvíztisztító telepen? Most mindenre fény derült

Immár egy éve kezeli a zsámbéki szennyvíztisztító telep új egysége öt Pest vármegyei település (Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék) szennyvízét. A modern létesítmény, ami a több mint 30 éves elődjét váltotta fel, napi 2500 köbméter, csatornahálózaton keresztül érkező szennyvíz és napi 30 köbméter szippantott szennyvíz tisztítására alkalmas.

Komplex folyamattal tisztul a szennyvíz

A közel 20 ezer főt kiszolgálni képes telepen elsőként mechanikai, majd biológiai tisztítás történik. Utóbbi az élővizek természetes öntisztulási folyamatát utánozza: a szennyvízben lévő szerves anyagot, – nitrogénformákat és foszfort, – az eleveniszapnak hívott biomassza mikroszkopikus méretű élőlényei lebontják, és megtisztítják. E folyamat több medencében történik. Ezt követően az iszapot gravitációs sűrítő- és kémiai (polielektrolit) oldat hozzáadagolásával centrifugálják, melynek eredményeként az előírásoknak megfelelő, ún. víztelenített szennyvíziszap keletkezik.

A biológiai medencék mellett a fertőtlenítő-, valamint a tisztított szennyvíz medence is a technológiai sor részét alkotja. A keletkező hulladékokat (pl. zsír, homok) külön gyűjtik, és a hulladékkezelőbe szállítják. A kezelt, szagtalan víz végül a Békás-patakba folyik.

A telep automatizált működését, – ahogy számos más, hazai szennyvíztisztító egységét is, – Siemens-eszközök segítik. Ennek keretében a gyár a szennyvízmozgató gépek vezérlését ellátó ipari számítógépeket (PLC-ket), az adatgyűjtést végző hardvereket, továbbá kijelzőket, áramlásmérőket, szintkapcsolókat, radaros szinttávadókat és nyomásértékeket közlő távadókat szállított.

Bővült a csatornahálózat is

A 2023 őszén lezárult, Pest vármegyei projektet az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozta. A pályázaton közösen indultak az ellátott települések, Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) koordinálása mellett. A projekt során nem csupán a telep új egysége készült el, hanem szennyvíz-nyomóvezeték hálózat és csatorna-rendszer is épült.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zsámbék

szennyvíztisztító telep

fejlesztés