Megkongatták a vészharangot: ilyen évük lehet idén a zöldségtermesztőknek

Agrárszektor   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: ilyen évük lehet idén a zöldségtermesztőknek

Ha nem történik változás, akkor igencsak komoly gondban lehetnek majd azok a termelők idehaza, akik nem tudnak öntözni. A szakemberek szerint az uniós és hazai piacokat elárasztó ukrán termények okozta problémát csak uniós beavatkozással lehet megoldani.

Nincsenek jó helyzetben a szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságok, ugyanis a zöldborsó és a csemegekukorica is követte a konvencionális növényekre jellemző pályát, és mintegy 35-45%-os árcsökkenés volt megfigyelhető ezeknél - mondta Szőke-Kis Zoltán az Agrárszektronak.

A szakember szerint a két növény már alulról súrolja a jövedelmezőség határát. A Szőke és Szujó Kft. ügyvezetője szerint az a kitörési pont, ami a konvencionális növényeknél megtörtént, tovább gyűrűzött a szántóföldi zöldségekre. Egy kivétel van csupán: az ipari paradicsom, amelynek az ára a tavalyi szinten mozog.

Ez utóbbi ráadásul azzal is járhat, hogy a támogatások mértéke nőhet az előző évhez képest, ami szintén erős ösztönző lehet az ágazat szereplői számára. Ezen felül - mutatott rá a szakember - az öntözővíz idén is ingyenes lesz a mezőgazdaságban, ami ugyancsak nagy segítség azoknak, akik tudnak élni vele.

Amire nagyon nagy szükség lenne, az a piacvédelem

A Szőke és Szujó Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az ágazat szereplői álságosnak tartják az Európai Unió azon politikáját, hogy egyik oldalról több millió tonna terményt enged be Ukrajnából, miközben az uniós gazdáktól megköveteli, hogy bizonyos növényvédő szereket ne használjanak. Szőke-Kis Zoltán szerint a gazdák egyet tudnak érteni a zöld átállással és az új technológiák használatával, de akkor viszont mindenkinek el kell fogadnia, hogy az így megtermelt növények drágábbak lesznek. Vagy legyen valódi zöld átállás, de akkor akadályozzák meg az olcsó termékek dömpingjét, vagy ne legyen ilyen átállás, viszont akkor az uniós termelőktől se várják a mostani előírások betartását - tette hozzá a szakember.

Az idei év főleg a kisebb termelőknek lesz nehéz

A 2024-re vonatkozó kilátások kapcsán Szőke-Kis Zoltán úgy fogalmazott, hogy a szántóföldi növénytermesztők leginkább arra hajtanak, hogy ne legyenek veszteségesek. Mint mondta, ha minden marad a mostani szinten, akkor mezőgazdaság azon jelentős rétege, aki 50-200 hektár közötti méretű birtokon gazdálkodik, nem tud öntözni, és csak konvencionális növényekkel foglalkozik, az nagy veszteségek felé tart. Az idei évben azoknak lesz könnyebb dolguk, akik vagy nagyobb birtokmérettel, vagy nagyobb tartalékkal rendelkeznek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

zöldségtermesztés

növény

árak