Eldobod az agyad: Budapesten könnyebb ingatlant venni, mint a vidéki nagyvárosokban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Eldobod az agyad: Budapesten könnyebb ingatlant venni, mint a vidéki nagyvárosokban

Érdekes helyzet alakult ki a magyar ingatlanpiacon:, már nem Budapest a legkevésbé megfizethetőbb város, ha azt vesszük, hogy az ingatlanárak hogyan aránylanak a környékbeli bérekhez, illetve az azok alapján megszerezhető lakáshitelekhez. Ahogy a portál írja, ebben a viszonylatban mára Debrecen sokkal rosszabb helyzetben van, mivel Hajdú-Bihar megye a nettó átlagkeresetek rangsorában csak a 12. helyen áll, medián négyzetméterárak tekintetében viszont Budapest után a második - írta meg a Pénzcentrum.

Először is, mekkora a bér, amiből gazdálkodhatunk?

Rendre szó esik a magyarországi bérollókról, mostani cikkében is ezzel foglalkozott a portál, a KSH 2023-as, megyei bontású adatai alapján, viszont nem a "megszokott" dimenziókban. Mielőtt belevágnánk, tudjuk le a kötelező kört: a statisztikai hivatal tavalyi évre vonatkozó adatai szerint továbbra is Budapest húzza fel - igencsak - a hazai nettó átlagkeresetet, a fővárosban tavaly 463 286 forint volt az átlagos havi fizetés, több mint 52 ezer forinttal több, mint a második Győr-Moson-Sopronban (410 772 Ft).

Nem megszokott az ilyen összesítéseken, hogy a fővároson és az Audi-gyár hazáján kívül más megye is megüti az országos átlagot (ami 379 836 forint volt), de ez a mostani adatsor üdítő kivétel, ugyanis Komárom-Esztergomban sikerült ezt 36 (!) forinttal megugrani - úgyhogy azért azt túlzás kijelenteni, hogy ez a megye is csatlakozott Magyarország vízfejéhez, hiszen a budapesti fizetésekhez képest már tetemes, nettó 83 ezer forintos a lemaradás.

A legalacsonyabb fizetések Szabolcs megyében voltak, ott átlagosan nettó 271 320 forintot kerestek a dolgozók, majdnem 192 ezer forinttal kevesebbet, mint Budapesten. De Békésben és Nógrádban sem érte el a nettó átlagkereset a 300 ezer forintot, ahogy a lenti ábrán is látható.

Hogy állunk a hitelekkel?

És akkor lássuk a számokat, az egyszerűség kedvéért százezerre kerekítettünk, és mindegy, mekkora jövedelemről volt szó, 6,57 százalékos THM-et kaptunk. A futamidőt 20 évre állítottuk be, a kamatperiódus pedig végig fix volt. Nyilván, minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevesebbet fordíthat belőle hiteltörlesztésre, de ez milliókban mérve még inkább szembeötlő

- írja a portál.

A legmagasabb, budapesti átlagkereset maximum 31 300 000 forintnyi lakáshitelre elég, miközben a legkevesebb szabolcsi csak legfeljebb 18 300 000 forintra. Azaz nem csak hogy havi majdnem 192 ezer forint különbség van a két véglet között, de mindez lakáshitelben kifejezve is 41,5 százalékkal, kereken 13 millió forinttal kevesebb.

Egyébként az országos nettó átlagfizetés jelen állás szerint 25,7 millió forintra lenne elég a bankokban, azaz Budapestnek itt is van egy 5,6 millió forintos, bő 18 százalékos előnye az országos átlaggal szemben. A többi eredményt az alábbi táblázatban lehet böngészni, de érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek a JTM-szabályok szerinti maximális összegeket jelentik, a bankok saját hatáskörben jellemzően jóval szigorúbbak, így adóstárs, vagy másik ingatlanfedezet bevonása nélkül nem kijelenthető, hogy lehetetlen, de nagyon nehéz küldetés meg is kapni az alábbi kölcsönösszegeket.

Jó, de mit lehet belőle venni? Mekkora házra, lakásra futja belőle? További infókat a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanvársárlás

házvásárlás

lakásvásárlás

hitel

pénzcentrum