Betelt a pohár: sztrájkba lépnek szerdán a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozói

Szurok Dávid   
  Megosztom
Betelt a pohár: sztrájkba lépnek szerdán a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozói

A HelloVidék értesülései szerint figyelmeztető sztrájkot tart szerdán a helyi Vasas szakszervezet a Mercedes kecskeméti gyárában. Lapunk úgy tudja, hogy a Vasas Alapszervezetének tagjai a kecskeméti telephely 3 szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelőüzem) 15 és 17 óra között hirdették meg a megmozdulásukat a bérköveteléseikért.

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok, ezért a MBMH Vasas Alapszervezetre tagjai és a munkavállalók figyelmeztető sztrájkot tartanak az alföldi megyeszékhelyen.

Lapunk úgy tudja, hogy 2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás az idei évre. Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát.

A munkavállalók türelme elfogyott! 2024. február 26-án megalakult a sztrájkbizottság, amely sztrájkköveteléseivel a munkavállalók döntő része egyetért

- mondta lapunknak László Zoltán.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke lapunknak elárulta, hogy a Sztrájkbizottság és a szakszervezet különböző csatornáikon keresztül folyamatosan tájékoztatják tagjaikat és a munkavállalókat, ezzel párhuzamosan várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a
következő tárgyalás időpontjára.

Az MBMH Vasas Alapszervezet követelései:

  • 14%-os alapbéremelés 2024-re
  • 12%-os alapbéremelés 2025-re
  • Mindkét évben 600.000 forint cafeteria kifizetés
  • A vakáció juttatás 600.000 forintra emelése
  • kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
  • 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
  • 2025-ben egyszeri bruttó 250.000 forintos kifizetés
  • 2026-ban egyszeri 500.000 forintos kifizetés
  • A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény
  • mértékén felül 20 % munkaidő-kedvezmény biztosítás

A kecskeméti gyárban legutóbb a dolgozók sztrájk nélkül értek el 2019-re 22 százalékos, 2020-ra 13 százalékos béremelést. Az autóipari óriás arra hivatkozott korábban a tárgyalóasztalnál, hogy a gyár bővítése miatt, ami körülbelül 3000 új dolgozó felvételével fog járni a következő két évben, ilyen mértékű bér- és juttatásfejlesztés meghaladja a kereteit.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sztrájk

vasas szakszervezeti szövetség

mercedes-benz gyár