Áll a bál Szegeden: valami nem stimmel a termálvízzel az egyházi sportközpontban

HelloVidék   
  Megosztom
Áll a bál Szegeden: valami nem stimmel a termálvízzel az egyházi sportközpontban

A Szeged-Csanádi egyházmegye sportcentrumát termálvízzel fűtik, de úgy látszik, nem az engedélynek megfelelően kezelik a termálvíz maradékát, amit a város önkormányzata által kiépített csapadékvíz-elvezető csatornába engednek, ahonnan a Tiszába folyik - írja a Telex.

Ahogy a portál írja, elkészült a független, hitelesített laboratórium elemzése, amelyhez korábban mintát vettek a termálvízből, amit a szegedi Szent Gellért Fórum területéről engednek a városi esővízgyűjtő csatornába.

A portál megkereste Fodor Antalt, a körzet önkormányzati képviselőjét az esettel kapcsolatban. A városvezető a lapnak elmondta:

a hiteles mérési eredményekről tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely eredetileg kiadta az engedélyt az egyháznak arra, hogy a termálvizet a földbe való visszanyomás nélkül felhasználja, majd az esővízgyűjtő csatornába engedje, ahonnan a Tiszába folyik a termálvíz.

Az esetről tudni kell ezt is, hogy Szeged-Csanádi egyházmegye sportközpontjában saját kutat fúrattak, hogy fűtésre használják a termálvizet. Az ilyen rendszereknél nem a földből kinyert forró víz kering a fűtőtestekben, hanem leadja a hőt egy berendezésen keresztül, majd a lehűlt termálvízzel kezdeni kell valamit. A polgármester pedig korábban azért kezdeményezte a Szent Gellért Fórum használt termálvizének vizsgálatát, mert a Szeged-Béketelep városrészben élők panaszkodtak arról, hogy a Szent Gellért Fórum termálvize gyakran nagyon büdös szagokat áraszt ott, ahol a zárt csővezetékből belefolyik a nyílt csatornába. Ez a hely mintegy két kilométerre van az egyházi sportközponttól. Fodor Antal azt is elmondta, hogy

a laboratóriumi elemzés szerint a vizsgált termálvíz a megengedett mennyiségekben tartalmaz különféle anyagokat és vegyületeket, amelyek a földből kitermelt forró vizekben általában benne vannak, ezzel tehát nincsen probléma.

A polgármester viszont arra is kitért, hogy szerinte továbbra is kérdéses, mi történik a Szent Gellért Fórumban a vízzel együtt a felszínre kerülő metángázzal, mert erről nem kapott tájékoztatást. Ahogy a Telex írja,

a termálvíz mellett előszivárgó, egyébként színtelen és szagtalan metánt, amely a földgáz egyik alkotórésze, az előírásoknak megfelelően kell kezelni a termálkutaknál. Ez a gáz mérgező, a levegővel keveredve robbanékony, egyébként pedig az üvegházhatást, a Föld felmelegedését előidéző gázok egyike. Ezért és a robbanásveszély miatt nem helyes „csak úgy kiengedni” a gázt, így a termálvizet használó intézményeknél, például gyógyfürdőkben összegyűjtik és elégetve fűtésre használják a metánt.

A portál elküldte kérdéseit a Szeged-Csanádi egyházmegyének is a témával kapcsolatban, de cikkük megjelenéséig még nem kaptak választ.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

termálvíz

termálvíz elvezetés

termálvíz maradék

tisza

szeged

szeged-csanád

egyházmegye

sportcentrum