Odavannak ezért a magyar élelmiszerért külföldön: itthon alig marad belőle

Agrárszektor   
  Megosztom
Odavannak ezért a magyar élelmiszerért külföldön: itthon alig marad belőle

Az itthon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül, döntően Németországba és Lengyelországba. Komoly problémát jelent azonban, hogy jellemzően az alapanyagot vásárolják fel, és nem a készterméket.

Bár az Európai Unión belül hazánk a legnagyobb exportőr, komoly problémát jelent azonban, hogy jellemzően az alapanyagot vásárolják fel, és nem a készterméket, pedig a feldolgozást mindenképpen hazai kézben kellene tartani - írja az Agrárszektor.

A lapnak a FruitVeB arról számolt be, hogy az utóbbi években a tormatermesztés jövedelmezősége jelentősen csökkent itthon, sokan részeben emiatt fel is hagytak a termesztéssel.

Ugyanakkor nem csak reszelt formában, hanem ízesítőként is alkalmazzuk például savanyított és ecetes uborka, káposzta, cékla, csalamádé ízesítéséhez - és nem közismert, hogy a virslihez használt mustár is tartalmaz tormát.

Magyarországon 2023-ban 1228 hektáron termesztettek tormát, ami a 2020-as csaknem 1400 hektáros területhez képest visszaesésnek számít, bár pont a tavalyi évben kis bővülés volt megfigyelhető - számolt be lapunknak a szervezet. A termőterület 98 százaléka (1210 hektár) Hajdú-Bihar megyében, ott is az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység találkozásánál, Debrecentől keletre, a Hajdúvértes, Létavértes, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetben, 13 településen található. Emellett Tolna megyében van még 20 hektár körüli terület).

A teljes cikkért KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

élelmiszer

torma

export