Elfogyott a dolgozók türelme a vidéki autógyárban: jöhet a sztárjk a győri Audinál?

HelloVidék   
  Megosztom
Elfogyott a dolgozók türelme a vidéki autógyárban: jöhet a sztárjk a győri Audinál?

Március 31-én lejárt a korábbi bérmegállapodás az Audi Hungariánál. A február óta tartó tárgyalási fordulók eddig nem hoztak eredményt, azonban a felek arról kommunikálnak, hogy a megállapodás a cél. A munkavállalók azonban a közösségi oldalakon már a sztrájkot is pedzegették - írta a Kisalföld.


 


 

Ahogy a riportból kiderült, március 31-én lejárt a korábbi bérmegállapodás az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet között. A február óta tartó tárgyalási fordulók eddig nem hoztak eredményt. A vállalat szerint tarthatatlan a korábban megszokott lépték, öt év alatt 100 százalékkal emelkedtek a fizetések, a munkavállalói oldal viszont nem enged a követeléseiből. Szerdán, április 3-án újra összeülnek a felek, a vállalat és a szakszervezet képviselői, a nagy kérdés, hogy ezúttal közös nevezőre jutnak-e.

A Kisalföld sorra vette az eddig történteket:

  • A tárgyalások még február 12-én kezdődtek az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) között, melyre a munkavállalói oldal az eddigi évekhez hasonlóan követeléssel érkezett. A munkáltatói oldal szintén az első fordulón ajánlatot adott át.
  • A vállalati ajánlatok időtartamuk tekintetében hektikus ütemben változtak: Az első két ajánlat 24, majd a következő 12, az utolsó pedig 18 hónapra szólt. A szakszervezettől az első követelés 12 hónapra, majd a második már 24 hónapos követelés volt, ezzel közelítve a megállapodáshoz. A béremelési százalékok láthatóan folyamatosan távol maradtak a két félnél, a második ajánlatnál némi közeledés felfedezhető volt.
  • Második, azaz az eddigi legmagasabb Audi Hungariás ajánlat szerint két éves bérmegállapodás születne, ami alapján idén április 1-től 6,5 százalékos, míg 2025. április 1-től 4 százalékos, október 1-től pedig további 2 százalékos alapbéremelést adnának.
  • Az egyszeri kifizetéseket tekintve mindkét évre bruttó 300-300 ezer forintot adna a vállalat júliusi kifizetéssel. A Választható Béren Kívüli juttatás pedig a a szakszervezettel megegyezően dél millió forint lenne. A munkáltató a lojalitás bónuszt a 31. és 32. évre vonatkozóan 43.500 Ft/hóra emelné.

Ezzel szemben a munkavállalói érdekképviselet legutóbbi követelése szerint szintén éves bérmegállapodást akar, viszont idén április 1-től: 9,5 százalékos alapbéremeléssel, amit 2025. április 1-től további 4 százalékkal, valamint október 1-től további 3 százalékkal emelnének.

Az egyszeri kifizetéseket júniusi bérrel és bruttó fél millió forintban követelik. A lojalitási bónuszt pedig a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a 31. évtől 45 000 forintra emeltetnék.

Nehezen született döntés Kecskeméten a Mercedes-gyárban is.

Ott októberben kezdődtek a bértárgyalások, végül 15 kör és öt hónap után a vezetőség egyoldalú döntést hozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetét kihagyva.

A Mercedes döntése szerint a munkavállalók alapbérét idén április 1-jétől 8 százalékkal emelték, míg 2025 április 1-jétől további 5 százalékkal. Emellett, a teljes csomag részeként az úgynevezett vakációs juttatás összegét 25 százalékkal megemelték. A 2024-es és 2025-ös évben összesen 300 ezer forint értékű egyszeri kifizetésben részesülnek, két, egyenként 150 ezer forintos lépcsőben a kecskeméti gyár dolgozói.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tárgyalás

audi

sztrájk

győr

bérmegállapodás