Lerántjuk a leplet a lakossági banki utalásokról: ezt jó, ha minden ügyfél tudja

Pénzcentrum   
  Megosztom
Lerántjuk a leplet a lakossági banki utalásokról: ezt jó, ha minden ügyfél tudja

A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy lenullázhatjuk-e a banki átutalási költségeinket azáltal, hogy minden utalást részleteiben, 20 ezer forintonként valósítunk meg?

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2013-ban került bevezetésre a banki műveletekre, pénzmozgásokra kivetett úgynevezett tranzakciós illeték, amely az ügyfelek szemszögéből nézve talán az átutalások esetében jelenik meg a legszembetűnőbb módon. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt éppen ennél a tranzakciónál vezetett be jelentős könnyítést a kormány azzal, hogy a 20 ezer forintot nem meghaladó utalásokra már nem kell illetéket fizetni. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy „visszaélhetünk-e” ezzel a változtatással, magyarán nullázhatjuk-e az átutalási költségeinket azáltal, hogy minden utalást részleteiben, 20 ezer forintonként valósítunk meg? Az alábbiakban néhány példán keresztül bemutatjuk, hogy jellemzően nem a válasz.

A példa kedvéért a Pénzcentrum elmagyarázta nekünk is, mit jelent a változás: tételezzük fel, hogy havonta 200 ezer forintot fizetünk lakbérre, amit átutalással rendezünk az ingatlan tulajdonosa felé. Ez az eredeti szabályozás szerint 600 forint tranzakciós illetéket jelentett volna, míg a jelenlegi szabályozás szerint mindössze 540-et.

Tehát elvileg havonta ezt az 540 forintot spórolhatnánk meg azzal, ha nem egyben utalnánk el a 200 ezer forintot, hanem tíz részletben, 20 ezer forintonként. Bár ez az 540 talán elsőre nem tűnik annyira soknak, éves szinten mégiscsak 6 480 forintról van szó. Viszonyításképpen, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy tavaly ősszel megjelent tanulmánya szerint 2021-ben egy átlagos lakossági ügyfél évente átlagosan 34 800 forintot költött bankolásra, ami havonta 2 900 forintot jelentett akkor. Amennyiben a fenti összeget korrigáljuk az azóta eltelt évek átlagos inflációs értékeivel, úgy egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége 2024-ben 49 ezer forintra emelkedhet, ami már havi 4 083 forintot jelent átlagosan.

-jegyezték meg.

Amennyiben ehhez a 49 ezer forinthoz viszonyítjuk a 6 480 forintot, akkor láthatjuk, hogy ez az összeg egy átlagos lakossági ügyfél átlagos éves banki költségeinek a 13,2 százalékát teszi ki.

A teljes cikk itt, a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

gazdaság

banki utalás