Lerántjuk a leplet a lakossági banki utalásokról: ezt jó, ha minden ügyfél tudja

Pénzcentrum   
  Megosztom
Lerántjuk a leplet a lakossági banki utalásokról: ezt jó, ha minden ügyfél tudja

A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy lenullázhatjuk-e a banki átutalási költségeinket azáltal, hogy minden utalást részleteiben, 20 ezer forintonként valósítunk meg?

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2013-ban került bevezetésre a banki műveletekre, pénzmozgásokra kivetett úgynevezett tranzakciós illeték, amely az ügyfelek szemszögéből nézve talán az átutalások esetében jelenik meg a legszembetűnőbb módon. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt éppen ennél a tranzakciónál vezetett be jelentős könnyítést a kormány azzal, hogy a 20 ezer forintot nem meghaladó utalásokra már nem kell illetéket fizetni. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy „visszaélhetünk-e” ezzel a változtatással, magyarán nullázhatjuk-e az átutalási költségeinket azáltal, hogy minden utalást részleteiben, 20 ezer forintonként valósítunk meg? Az alábbiakban néhány példán keresztül bemutatjuk, hogy jellemzően nem a válasz.

A példa kedvéért a Pénzcentrum elmagyarázta nekünk is, mit jelent a változás: tételezzük fel, hogy havonta 200 ezer forintot fizetünk lakbérre, amit átutalással rendezünk az ingatlan tulajdonosa felé. Ez az eredeti szabályozás szerint 600 forint tranzakciós illetéket jelentett volna, míg a jelenlegi szabályozás szerint mindössze 540-et.

Tehát elvileg havonta ezt az 540 forintot spórolhatnánk meg azzal, ha nem egyben utalnánk el a 200 ezer forintot, hanem tíz részletben, 20 ezer forintonként. Bár ez az 540 talán elsőre nem tűnik annyira soknak, éves szinten mégiscsak 6 480 forintról van szó. Viszonyításképpen, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy tavaly ősszel megjelent tanulmánya szerint 2021-ben egy átlagos lakossági ügyfél évente átlagosan 34 800 forintot költött bankolásra, ami havonta 2 900 forintot jelentett akkor. Amennyiben a fenti összeget korrigáljuk az azóta eltelt évek átlagos inflációs értékeivel, úgy egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége 2024-ben 49 ezer forintra emelkedhet, ami már havi 4 083 forintot jelent átlagosan.

-jegyezték meg.

Amennyiben ehhez a 49 ezer forinthoz viszonyítjuk a 6 480 forintot, akkor láthatjuk, hogy ez az összeg egy átlagos lakossági ügyfél átlagos éves banki költségeinek a 13,2 százalékát teszi ki.

A teljes cikk itt, a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

gazdaság

banki utalás