Jól járhat, aki kihasználja az új támogatást? Akár 10 milliót is spórolhatnak az igénylők

HelloVidék   
  Megosztom
Jól járhat, aki kihasználja az új támogatást? Akár 10 milliót is spórolhatnak az igénylők

Június elején elindul az új állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a 1990-ig megépült családi és ikerházakat is lehet korszerűsíteni 6 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel segítségével. A hitel tőketartozását csökkentő állami támogatás összege 2,5-3,5 millió forint lehet. A lakásfelújítási program kamatmentes kölcsönével és a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyság javulás miatti rezsicsökkenéssel akár 10 millió forintot is megspórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok - derül ki egy friss összeállításából.

Június elején indul az új állami otthonfelújítási program, amelynek részleteit most ismertették. Az 1990-ig megépült családi és ikerházakra is lehet igényelni az állami támogatást is tartalmazó 8 éves futamidejű kamatmentes kölcsönt. A korszerűsítéshez 1 millió forintos önrész mellett 6 millió forintos államilag támogatott kamatmentes hitelt lehet igényelni. Ha a felújítás lezárul, akkor vissza nem térítendő támogatásként az állam az aktuális hiteltartozásból a különböző járások jövedelmi szintjétől függően 2,5-3,5 millió forintot átvállal. A támogatott felújítási elemek közé tartoznak a szigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, nyílászáró cserével és használati melegvízkorszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok. A felújítás eredményeként 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie az ingatlannak, amit a beruházás előtt és után készített energiatanúsítvánnyal kell majd igazolni.

Akár 10 milliót is spórolhatnak az igénylők

Korponai Levente, a money.hu vezetője közölte:

Az Otthonfelújítási Program kamatmentes hitelével 4,8-6,8 millió forint kamat- és hitelvisszafizetést is megspórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest. Ráadásul a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulással az éves rezsiszámla akár több százezer forinttal csökkenhet. Így az otthonfelújítási programban résztvevő ingatlantulajdonosok egy évtized alatt akár 10 milliót is megtakaríthatnak a kamattámogatásnak és az alacsonyabb rezsiköltségeknek köszönhetően.

A kamatmentesség és a korszerűsítés utáni támogatás miatt a hitelre 2,5-3,5 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben egy 8 éves futamidejű, 6 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel esetében ugyanez az összeg 8,3-9,3 millió forint lenne. Nagyobb összegű felújításokat is lehet majd finanszírozni az otthonfelújítási programból, de ehhez nagyobb önrészre vagy pedig piaci alapú hitelre lesz szüksége az igénylőknek. A money.hu információi szerint az MBH, az OTP és a Gránit bankokban szinte biztosan igényelhető lesz az otthonfelújítási program kedvezményes hitele.

Harmadával többet érnek a felújított régebbi házak

A korszerűsítésbe azért is érdemes belevágni, mert jelentősen emelkedik az ingatlan értéke

- fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az idén eladott - az otthonfelújítási programban érintett - családi és ikerházak esetében harmadával adtak a felújított ingatlanokért a felújítandókhoz képest. A fővárosban idén eladott közepes állapotú és felújítandó házak átlagos négyzetméterára 677 ezer, a felújítottaké 719 ezer forint volt az ingatlan.com adatai szerint. A vármegyeszékhelyeken a korszerűsítendőkre jellemző 389 ezer forinttal szemben a jó állapotúaknál majdnem 530 ezer forint volt az átlagár. A kisebb városokban 316 és 416 ezer forintot mutatnak az idei adatok. A községekben a felújítandó házaknál 232 ezer, a felújítottaknál pedig 367 ezer forint volt az átlagos eladási négyzetméterár az ingatlan.com adatbázisa alapján.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

otthonfelújítási hitel

otthonfelújítási program

otthonfelújítási támogatás

hitel

támogatás