Veszélyben a magyar szőlő? Szokatlan jelenség zajlik a villányi és tokaji szőlészetben

Agrárszektor   
  Megosztom
Veszélyben a magyar szőlő? Szokatlan jelenség zajlik a villányi és tokaji szőlészetben

Sorra tűnnek fel az ország borvidékein a megműveletlen szőlők amelyekből érezhetően több van, mint a korábbi években. A megoldásra nincs sok idő, az elhanyagolatlan szőlő ugyanis 2-3 év alatt tönkremegy.

Hosszabb távon sem látszik, hogy mi hozhatna változást: a fogyasztói szokások változása, a csökkenő kereslet és a nyomott árú exportértékesítés miatt a borászok sincsenek abban a helyzetben, hogy többet fizessenek a szőlőért, arra pedig gondolni sem mernek, hogy megvegyék és műveljék a mostoha sorsra jutott dűlőket.

Valóban lehet látni megműveletlen, megmetszetlen szőlőket Villányban

– erősítette meg az Agrárszektornak Nagy Zsolt, a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetője. Hozzátette: előfordulhat természetesen, hogy ezek egy részénél az utolsó pillanatra hagyták a gazdák a metszést, de ez sem tesz jót a szőlőnek, idén ugyanis az időjárás miatt hetekkel előbbre tart a vegetációs időszak a szokásosnál.

A fehér fajták ára sem megy jellemzően 200 forint fölé, a megtermelésének költségeit ezekből az ajánlatokból nagyon nehéz kigazdálkodni. Nagy Zsolt szerint ugyanakkor komoly problémát jelent az, hogy a szőlőket elhanyagolják. Ha egy területhez két-három évig nem nyúlnak hozzá, akkor az tönkremegy, teljesen elhal a növény.

Utána hiába vágják már vissza teljesen, nem indul meg újra a termés. Ez persze függ a tápanyagellátottságtól is, attól, hogy milyen állapotban volt előtte az ültetvény. Egy jobban karbantartott területen az elhanyagolás évei után is könnyebb fordulatot elérni.Magas költségek, unott munkások. A probléma néhol olyan dolgokban is tettenérhető, hogy a 2023-as szőlőért egyes fajták esetében ugyanannyit fizettek, mint 10-15 évvel ezelőtt – a szőlőtermelés költségei pedig azóta jelentősen emelkedtek.

A teljes cikkért KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

borászat

szőlészet

borvidék