Betelt a pohár a Balatonnál: drasztikus lépésre szánták el magukat a települések

HelloVidék   
  Megosztom
Betelt a pohár a Balatonnál: drasztikus lépésre szánták el magukat a települések

Gátat szabnak a befektetési célú építési beruházásoknak a Balatonalmádiban, ezért az észak-balatoni város szigorítja a helyi építési szabályzatát.

Balatonalmádi polgármestere, szerint Fabó Péter a rendelet módosításának célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudják a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát. A korábbi négy lakóegység helyett alap esetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség - írja az economx.hu.

Az indoklásban pedig az áll, hogy a városvezetőség ezzel igyekszik gátat szabni a telepszerű, befektetési célú építési beruházásoknak, amelyek mind infrastrukturálisan, mind környezeti szempontból aránytalan terhet rónak az érintett városrészekre.

A polgármester hozzáteszi, hogy a HÉSZ (helyi építési szabályzat) módosítása a közhiedelemmel ellentétben nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik. Magasabb szintű jogszabályok, valamint több hatóság, államigazgatási szerv jelöli ki azokat a kereteket, amelyek között egy ilyen módosítás levezényelhető.

De szándék, az kell hozzá, és én ezt egy alapvető fontosságú kérdésnek tartottam.

– teszi egyértelművé eltökéltségét Fabó Péter.

Mint ahogy a lap emlékeztet, már eddig is több önkormányzat tilalommal válaszolt az elmúlt években a tó partján elharapódzott ingatlanfelvásárlási őrületre. Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, úgy határozva, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében. A változtatási tilalom értelmében az érintett területeken nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

balaton

építési tilalom

tájvédelem