Elrettentésül mutatjuk, ez lett idén a legpocsékabb műemléki felújítás: Citrom-díjat is kapott

HelloVidék   
  Megosztom
Elrettentésül mutatjuk, ez lett idén a legpocsékabb műemléki felújítás: Citrom-díjat is kapott

2024-ben négy ICOMOS- díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért díjat egy Műemlékvédelmi Citrom díjat osztottak ki. Mutatjuk a legjobb és a legrosszabb munkákat.


 


 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal tüntette ki a cserépváraljai Munkás Szent József templomot az 1960-as években épült templom műemléki helyreállításának magas minőségéért; a jáki Szent György templomot a volt bencés apátsági templom helyreállításáért, alapos kutatásáért, gondos kivitelezői és restaurátori munkáiért; a soproni Múzeumnegyedet a kiemelkedő építészeti színvonaláért, a korábbi korszakok és helyreállítások részleteinek megőrzéséért, az épületegyüttes működésének példamutató kialakításáért, továbbá a veszprémi Ruttner-házat kiemelkedő építészeti színvonaláért, a kutatási eredmények bemutatásáért, az új funkció gondos elhelyezéséért.

Emellett Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tüntette ki Bedekovich Éva építészt, műemléki szakmérnököt több évtizedes műemlékvédő tevékenységéért, különösképp Abony műemlékei méltó megőrzésének elősegítéséért; Kecskemét Önkormányzatát a Városháza alapos helyreállításáért, az épület bemutatásáért, az idegenforgalom méltó fogadásáért; a Market Zrt. Romvándor programját, amelynek keretében a kivitelező vállalat társadalmi felelősségvállalás keretében középkori romok sorát állítja helyre.

Valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal ismeri el a veszprémi Szent György kápolna vasbeton védőtetőjének elbontását, a modern építészetre jellemző, nagyvonalú héjtetők egyik jelentős emlékének elpusztítását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

restautálás

műemlékvédelem