Mi történik a magyar vizeken? Közel 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze eddig a halőrök

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik a magyar vizeken? Közel 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze eddig a halőrök

Mintegy 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze horgászvizeken a vármegyei horgász szövetség halőrei az elmúlt hetekben. A busák pusztulása természetes jelenség, a halőrök az ATEV vásárhelyi telepére szállították valamennyit - írta meg a delmagyar.hu.

A lapnak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta:

Nem vízminőségi probléma, vagy betegség miatt pusztultak nemrégiben a busák térségi vizekben. Ráadásul ekkora mennyiségnél távolról sem nevezhető tömegesnek a jelenség; eddig összesen nagyjából 20 mázsa haltetemet emeltek ki a halőrök Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza vizéből.

Mint mondja tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vizeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek busák, a jelenséget fokozza a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el

- mondta Oláh Szabolcs, majd hangsúlyozta,

Hozzátette, mindenkinek érdemes azért figyelni, aki víz közelében jár. Éppen ezért felhívta a figyelmet, mi a teendő, ha mi is haltetemet látunk.

Arra kérünk mindenkit, ha bódult egyedeket, friss tetemeket, azokon külső élősködőket, sebeket fedeznek fel, keressék fel a területileg illetékes halőröket

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

haltetem

halpusztulás

tömeges halpusztulás