Kiderült az igazság: emiatt drágulhat a henteseknél a magyarok egyik kedvenc húsfajtája

Agrárszektor   
  Megosztom
Kiderült az igazság: emiatt drágulhat a henteseknél a magyarok egyik kedvenc húsfajtája

Adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az import sertéshúsra vonatkozó bejelentési kötelezettség, és mindez a költségekben is megjelenhet - mondta az Agrárszektornak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Óriási károkat okozott Ukrajna sertéstartásában az afrikai sertéspestis (ASP) kirobbanása, a járványt nem tudták megfékezni az országban, és hatalmas telepek estek áldozatául - tudta meg az Agrárszektor Fitos Gábortól, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatójától. Hozzátette, Ukrajna behozatalra szorul sertéshúsból, nem önellátók, a kivitel tekintetében a sertéspestis miatt pedig tiltólistán vannak.

Nem tudunk arról, hogy érdemi mennyiségű sertéshús érkezne hazánkba Ukrajnából. Az ASP miatt pedig amúgy sem exportálhatnak szinte sehova - mondta lapunknak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Kiemelte, Ukrajnában körülbelül 5 milliós a sertésállomány és 8 millió körüli az éves vágás, a magyar pedig 4,5-4,7 millió környékén van évek óta. A szakember hangsúlyozta, Magyarországra jön be egyébként sertéshús külföldről, döntően az Európai Unióból, azon belül Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból, illetve Szlovákiából érkezik a legtöbb.

20-30 000 tonnás plusz vagy mínusz jellemzi az éves sertéshús külkereskedelmi mérlegünket. A mi szállításunk is döntően az EU-ba történik.

A cikk folytatása az Agrárszekton olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéshús

import

sertéspestis

agrárszektor