Zsebbenyúlós nyár vár a magyar családokra: ennyibe kerülnek 2024-ben a legnépszerűbb gyerektáborok

Szurok Dávid   
  Megosztom
Zsebbenyúlós nyár vár a magyar családokra: ennyibe kerülnek 2024-ben a legnépszerűbb gyerektáborok

Az elszálló árak, és az infláció ellenére továbbra is töretlen a tavaszi, és a nyári táborok népszerűsége a magyar családosok körében. A tavalyi évben több mint 230 ezer gyermek táborozott legalább egy hetet a vakáció folyamán Magyarországon. A Táborfigyelő.hu által regisztrált jelentkezések dinamikája megegyezik a tavalyi év azonos időszakával, így van esély, hogy idén is kiugró legyen a kereslet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők továbbra is fontosnak tartják, hogy gyermekeik élményekben gazdag nyarat töltsenek, és a nyári táborok lehetőséget nyújtanak erre. Ennek ellenére a táborokat is érzékenyen érinti az infláció. Tóth Béla a gyermektábor-összehasonlító portál vezetője a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a táborok árai nagyságrendileg 10-15%-os mértékben nőhetnek idén.

Már február végén elindultak elfoglalások az idei szezonra, a táborfoglalási adatokon pedig jól látszik, hogy a jelentkezések dinamikája egyezik a tavalyi rekordévvel, azaz annak ellenére, hogy növekedtek az árak, a családok mégis tudnak tábort foglalni csemetéiknek. Ennek az oka az lehet, hogy sokan élni szeretnének a jellemzően április közepéig érvényben lévő előfoglalási kedvezményekkel.

A táborszervezők száma nem változott érdemben a tavalyi évhez képest, viszont egy héttel rövidebb lesz a nyári szünet idén az elmúlt évekhez képest, ami a táborjelentkezések leadását halogató családok esetében nehézségeket okozhat május-június hónapokban

- mondta lapunk megkeresésére Tóth Béla.

A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője szerint érdemes időben jelentkezni, mivel a jó ár-érték arányú táborok turnusai hamar betelhetnek. Az árak emelkedése természetesen komoly kihatással van a nyári táborokra is, azonban a Táborfigyelő adatai azt mutatják, hogy az emberek továbbra is nagy érdeklődést mutatnak a táborok iránt.

Sajnos a táborok költségei, úgy, mint a bérleti díjak, a múzeumi, strand és állatkerti belépők költségei, de legfőbb tételként a gyermekétkeztetés ára nagy mértékben növekedett, így a táborok árai is nőnek nagyságrendileg 10-15%-os mértékben.

- hívta fel a figyelmet.

A szakember fontosnak tartotta leszögezni, hogy az emelkedés nem fedi le a költségek növekedését, a táborszervezők igyekeznek egy olyan arany középutat megtalálni a táborárak tekintetében, ami a családok számára még kigazdálkodható, de számukra sem veszteséges működést vetít előre.

Egy napközis táborért átlagosan 50 ezer forintot kell fizetni idén a szülőknek, míg ez a díj az ottalvós programok esetében 75-80 ezer forint lesz. Fontos tudni mindamellett, hogy nagyon széles az ár olló a táborok piacán, van a Táborfigyelőn olyan ottalvós angoltáborunk Egerben, ami 42 ezer forintba kerül, de foglalható Piliscsabán szuperintenzív amerikai nyelvtábor is, aminek az ára 345 ezer forint

- magyarázta.

Tóth Béla szerint a két szélsőség mellett mindenki megtalálja a pénztárcájához leginkább passzoló programot. A szülőknek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy ha tehetik, ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszanak tábort.

Attól lesz értékes egy vakációs lehetőség, ha rengeteg program, élmény, impulzus éri a gyerekeket, ettől fogják igazán jól érezni magukat, és ez tud érdemi alternatívát mutatni számukra a mobilokkal szemben

- húzta alá.

A legnépszerűbb vidéki desztinációk továbbra is Pest, Veszprém és Somogy vármegyére korlátozódik, de népszerű még Bács-Kiskun és Fejér vármegye is, míg a napközis táborok tekintetében Budapest, valamint a vármegyeszékhelyek viszik a prímet.

Összességében elmondható, hogy gyermektáborok miatt mobilisak a hazai családok, egy megcélzott vakációs programért akár egy-két vármegyét is utaznak, ha szükséges. A rekorder ebben a témában egy kisfiú, aki a szüleivel a Győr-Moson-Sopron vármegyei Hegykőről a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Abádszalókra utazott, hogy egy nindzsa kalandor sporttáborban részt vehessen! Ezzel ők, ez a család a rekordtartó, ugyanis 356 kilométert utaztak egy ottalvós táborért

- emelte ki.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ennyi pénzért milyen élmények, programok várnak a gyermekekre. A szakember kiemelte: összességében elmondható, hogy a hazai táboros piac az egyik leginnovatívabb Magyarországon, ugyanis minden évben szükséges akár a tábor tematikáját tekintve, akár a helyszín fejlesztési lehetőségeit nézve valamilyen újdonság, amivel a gyerekeket magukhoz tudják csábítani, illetve növelni tudják a visszatérő táborozók számát.

Tóth Béla szerint azáltal, hogy Magyarországon hosszú a nyári szünet (bár ez idén lett rövidebb, ami problémákat vethet fel), nagyon minőségi a táborszervezők által nyújtott szolgáltatás, sokkal nagyobb a verseny, ami fejlett infrastruktúrát, képzett és tapasztalt felügyelőket, valamint sokrétű, élménygazdag programot követel meg.

Mint mondta, nyaralhatnak a gyerekek idén gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon, de építhetnek űrrakétát egy bajai csillagászati és űrrakétaépítő táborban, de brókernek és tőzsdecápának is tanulhatnak Kecskeméten, de ezek mellett a spanyol Barcelona és az olasz Juventus labdarúgó csapatok magyarországi táborai a Táborfigyelőn érhetőek el.

A kínálat rendkívül széles tematikát tekintve és mennyiségileg is, közel 800 táborturnus közül választhatnak a szülők már most

- zárta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

tábor árak

táboroztatás

gyerekek