Életveszélyes munkahelyek Magyarországon: itt történik a legtöbb baleset, minden egy irányba mutat!

Szurok Dávid   
  Megosztom
Életveszélyes munkahelyek Magyarországon: itt történik a legtöbb baleset, minden egy irányba mutat!

Még mindig siralmas a helyzet a hazai munkavédelem terén, csak tavaly 67-en vesztették életüket munkavégzés közben, és több mint 20 ezer baleset is történt. Az elmúlt időszak statisztikai adatai alapján ugyan némileg csökkent a halálos kimenetelű esetek száma, a tavalyi 67 halálos eset még mindig elviselhetetlenül sok – hiszen mindössze eggyel kevesebb mint 2022 hasonló időszakában –, miközben 55 életveszélyes, 32 csonkolásos, valamint 5 egyéb súlyos baleseti esemény volt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a helyzet kezelése érdekében jóval magasabb szociális párbeszédre lenne szükség, valamint kívánatos lenne a döntéshozatalban a szakemberek véleményének befogadása, és a több anyagi forrás biztosítására is az ellenőrzésekhez. Kovács László kérdésünkre elárulta azt is, hogy melyek azok a munkakörök, amelyek kitüntetett figyelmet érdemelnének a munkahelyi balesetek felszámolása érdekében Magyarországon.

Alaposan felkavarta nemrég az állóvizet a gödi akkugyár Magyarországon. Az üzem az elmúlt hetekben több nagy sajtó visszhangot kiváltó eset miatt került a híradások középpontjában. 2024. februárjában még az Átlátszó.hu számolt be arról, hogy a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe.

De nemcsak ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal. Ugyanis – a SungEel Kft. akku-feldolgozó üzemeihez hasonlóan – a gödi gyárban is a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, ráadásul a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége az évek során folyamatosan nőtt.

Nem sokra rá márciusban különös jelenetek zajlottak ismét az üzemnél, ahol tűzoltók és mentők sürgölődtek a Samsung gödi gyárának egy épületénél. Hogy mi történt pontosan, azt egyelőre nem lehet tudni. Az embereket kiterelték a gyár egyik épületéből, illetve akkumulátor-hulladékos dobozok környékén figyeltek meg poroltókat letéve.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy sok esetben az alvállalkozók hanyag munkavédelmi szabálykövetése miatt történnek súlyos, egyes esetekben halálos munkabalesetek is. Kovács László szerint ágazati bontásban az építőipar, a szállítás vezeti a listát. A legtöbb munkabaleset tavaly a gépiparban történt (3948), míg a második legveszélyesebb terület a feldolgozóipar volt (3483), a dobogó harmadik fokán pedig a kereskedelem áll (2355) esettel.

Kovács László lapunk kérdésére elmondta, hogy még a nyilvánosságra hozott számokat se lehet sokszor készpénznek venni, mivel a munkavédelmi hatóság magyarázata szerint a „munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a munkabaleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok a vizsgálatok eredményétől függően eltérhetnek.

Az összes munkabaleset száma az elmúlt 5 évben
2019 2020 2021 2022 2023
24 055 20 366 21 591 21 273 20 658

A 3 munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült munkabaleseti jegyzőkönyvet a tárgyhót követő hónap 8. napjáig a munkáltatónak meg kell küldeni e a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság részére. A munkabaleseti adatokat a munkavédelmi hatóságoknál tárgyhót követő hónap végéig dolgozzák fel, egyes egyedi ügyeket leszámítva (pl. munkáltatói kivizsgálás elhúzódása, jogkövetés hiánya, jogvita esetén). Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a munkabalesetek bekövetkezését követő hónap végéig a feldolgozottsági arány hozzávetőleg a 95%-ot éri el.

Halálos munkabalesetek száma az elmúlt 5 évben
2019 2020 2021 2022 2023
83 64 84 68 62

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatójában ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy halálos munkabalesetek esetén akár 30% különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között. A munkabaleseti jegyzőkönyvek munkavédelmi hatóság részére történő megküldési idejének eltolódása a jogvitákból eredő döntések meghozatala miatt történik.

A MASZSZ szakértői rámutatnak, hogy a munkahelyi balesetek zöme még mindig a KKV szektorban következik be.

Ami a területi lebontást illeti Pest megye után a legtöbb munkahelyi baleset Borsod-Abaúj-Zemplénben, Győr-Moson-Sopron és fejér vármegyében volt tavaly. A legkevesebb baleset Tolnában, és Zalában történt.

Forrás: NGM
Forrás: NGM

Ahhoz, hogy végre valós elmozdulás történjen a munkavédelem területén elsősorban szemléletváltásra lenne szükség. A munkavédelmi normák követése ugyanis még mindig hagy maga után kívánnivalót. 2023-ban csak az ellenőrzött munkáltatók 72,5 százalékánál állapítottak meg munkavédelmi szabálytalanságot, ez 2,6 százalékkal több mint 2022-ben. Az ellenőrzött munkavállalók 52,8 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök.

Bár a bírságok szintje többszörösére emelkedett idén márciustól, kevés embere van a hatóságnak az ellenőrzésekre, így kevés a visszatartó erő, főként a KKV szektor cégeit tekintve. Nagyobb cégeknél jellemzően jobban odafigyelnek a munkavédelemre, de itt is vannak kihívások

- mondta Kovács László.

A szakember hozzátette: több helyen kellene munkavédelmi képviselőket választani, akik a Munkavédelmi Törvény alapján védettség mellett tehetik szóvá a munkahelyi munkavédelmi problémákat. További aggodalomra ad okot, hogy ha ősztől nem lesz univerzálisan kötelező a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, az további veszélyeket tartogathat. Egy jogszabály módosítás után, a tervek szerint ősztől megváltoznak a szabályok, csak bizonyos munkakörökben lesz szükség évenkénti foglalkozás egészségügyi vizsgálatokra.

A munkavédelem úgynevezett társadalmaisítása jelenleg nagyon elhanyagolt, nincs rá elegendő fókusz irányítva. A munkavédelem közös ügy, így az államnak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is van ezzel teendő

- magyarázta.

A szakember úgy véli, hogy az ipar és a szolgáltatások területén fontos lenne, hogy rendszeresen ellenőrizzék mind az ott dolgozók (munkavédelmi képviselők, munkavédelmi megbízottak) és a hatóságok is a munkavédelmi szabályokat. Mind a vegyipar, gyógyszeripar, gázipar, de a közlekedés és a szolgáltatási szektorok is kiemelten veszélyes területek.

Kovács László szerint alapvetően az északi és nyugati államok sokkal magasabb szintet képviselnek munkavédelemben, míg a volt keleti blokkban jelentős az elmaradás.

Ugyanakkor csalóka pusztán olykor a „jobb munkabaleseti számokra" hagyatkozni, mert egyszerűen kevésbé jelentik azokat. Így nem valós az a kép, hogy esetenként a számok alapján egy-egy északi ország mutatói rosszabbak lehetnek akár, mint például Romániáé, vagy Bulgáriáé.

Egyszerűen más a jelentettség szintje, a munkavédelmi morál, norma. Magyarországon, mint az NGM statisztikái is mutatják, sokkal döntőbb hatású maga a cégméret (kisebb cégeknél általában több a komoly munkabaleset) és a cég vezetésének hozzáállása a munkavédelemhez

- zárta.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

munkabaleset

statisztika

szakszervezet