Érik a forradalom a magyar munkahelyeken? Válaszút előtt a gyermeket vállaló nők

MTI   
  Megosztom
Érik a forradalom a magyar munkahelyeken? Válaszút előtt a gyermeket vállaló nők

Azokhoz a munkáltatókhoz térnek vissza motiváltan, felkészülten a munkavállalók a szülés utáni szabadságról, amelyek támogatták a távozás folyamatát, és a szabadság idején is tartották a kapcsolatot a dolgozóikkal - derül ki a Profession.hu felméréséből.


 

A felmérés alapján Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés. Azoknál a munkáltatóknál, ahol támogatták és igyekeztek gördülékennyé tenni a távozás folyamatát, sokkal inkább számíthatnak arra, hogy vissza is térnek hozzájuk az értékes tapasztalattal rendelkező munkavállalók. A tapasztalatok szerint ők motiváltan (91 százalék) és felkészültebben (80 százalék) folytatták karrierjüket.

Kivételt leginkább a felsővezetők jelentettek, akiknek a 29 százaléka végzett munkát és az egyéni vállalkozók, akiknek 82 százaléka dolgozott ez idő alatt.

Valamivel kevesebben voltak azok, akik figyelemmel követték a szakmájukban történő fejleményeket (44 százalék), mint azok, akik nem (56 százalék) az otthon töltött idő alatt. Ennek előfordulási gyakoriságát meghatározza a munkahelyi hierarchiában betöltött szerep: a felsővezetők és a középvezetők az átlagosnál jelentősen nagyobb arányban igyekeztek naprakészek maradni.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a toborzási folyamatok a szokásosnál lassabbak, a cégek inkább a megtartásra koncentrálnak, mint az új munkaerő felvételére. A munkaadók számára különösen fontos ebben a helyzetben a bizalom kiépítése a munkavállalókkal. A szülés miatt átmenetileg távozó kollégák jelentősen nagyobb eséllyel maradnak a cégnél a visszatérés után is, ha támogató hozzáállást tapasztalnak - derült ki az állásportál Az emberi oldal elnevezésű kezdeményezéséhez készített kutatásából.

A Profession.hu a munkavállalói felmérést reprezentatív, ezer fős mintán, a 18 évesnél idősebb magyar lakosság körében végezte online módon. A munkáltatói felmérés során 421 céget vontak be az online kérdőíves felmérésbe. Az adatfelvételt tavaly novemberben végezték.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

profession

gazdagság

ipar