Nem vonzó a fizikai munka: hatalmas a munkaerőhiány az agráriumban

HelloVidék   
  Megosztom
Nem vonzó a fizikai munka: hatalmas a munkaerőhiány az agráriumban

Közeleg a nyár, ami azt is jelenti, hogy a gyümölcsösökben egyre több munka lesz, egyre több idénymunkással. A bérek terén jelentős különbségek vannak az ország különböző részein: van, ahol a napi bér 12 ezer forint, de akad olyan hely is, ahol egy nap alatt 18 ezer forintot vihetnek haza - írta meg a teol.hu.

Ahogy a portál írja, országosan nyolcvanezer, Tolna vármegyéből több ezer idénymunkás hiányzik, pedig tavasztól késő őszig jelentősen megnő a kereslet irántuk. A FruitVeb közlése szerint

a mezőgazdaság 15-20 évvel ezelőtt még bővelkedett az olcsó munkaerőben, most alig akar valaki az agráriumban dolgozni, főleg kétkezi munkát végezni. Odáig fajult a helyzet, hogy már azt sem zavarják el, aki nem végzi rendesen a munkáját, sőt, még megfeddni sem nagyon merik, nehogy odébb álljon. Apáti Ferenc kiemelte, a munkaerőhiány visszaesést is okozott a termőterületekben, elsősorban a kézimunka-igényes ágazatokban, tehát ma már kisebb területen termesztik az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, mint korábban. Az elmúlt évtizedben a legnagyobb munkaerőigénnyel rendelkező ágazatok, mint például a kajszi, az őszibarack, az alma, a málna, a szeder, a kézi betakarítású szabadföldi és a hajtatott zöldségek, jelentős, 30-50 százalékot közelítő vagy meghaladó területi visszaesést tapasztaltak. A bérek régiónként változnak: az északkeleti országrészben ugyan még csak 12 ezer forint körül van a napibér, az ország középső és nyugati részein viszont napi 15 000-18 000 forint a jellemző.

Nem vonzó a fizikai munka

A magyar mezőgazdaságnak évtizedes, strukturális gondokkal kell megküzdenie és elmondható, hogy a munkaerőhiány már általánossá vált mind a magyar gazdaságban, mind az agráriumban. Idén januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt hazánkban, ehhez képest a mezőgazdasági szektorban a bruttó átlagkereset 457 ezer forint volt. Tehát nagyjából nettó 304 ezer forint havonta, ami több mint 100 ezer forinttal kevesebb az országos átlagnál

- írja a Pénzcentrum. Azt is hozzátéve, hogy más gazdasági ágakhoz képest alacsonyabb jövedelemszint és a kemény fizikai munka kevésbé vonzó a mai munkavállalók számára.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyümölcsös

idénymunka

idénymunkás

bérek

fizetés

idénymunka bér

idénymunka fizetés

munkaerőhiány