Zuhanórepülésben a magyar oktatás: egyre több a nyugdíjas és képzetlen pedagógus

MTI   
  Megosztom
Zuhanórepülésben a magyar oktatás: egyre több a nyugdíjas és képzetlen pedagógus

Az általános iskolákban kétszeresére, az óvodákban háromszorosára nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya. A gimnáziumokban 2019 és 2021 között csökkent ez az arány, de azóta megint növekszik - derült ki a Telex cikkéből.

Az óvodákban és az általános iskolákban nőtt a nyugdíjas pedagógusok aránya, volt olyan vidéki óvoda, ahol a pedagógus-álláshelyek 13 százaléka betöltetlen volt – derül ki a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont A közoktatás indikátorrendszere 2023 című tanulmánykötetéből, vette észre a Telex.

A kötet egy sor grafikont és kimutatást tartalmaz a magyar oktatás jelenlegi helyzetéről, 2010 és 2022 közötti adatokkal. A tanulmánykötetben szereplő egyik grafikon szerint 2014 óta az összes pedagógus-álláshelyhez viszonyítva egyre több a betöltetlen álláshely.

Az általános iskolákban kétszeresére, az óvodákban háromszorosára nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya. A gimnáziumokban 2019 és 2021 között csökkent ez az arány, de azóta megint növekszik.

- írták.

Ha mindezt településtípusonként nézzük, az látszik, hogy az általános iskolák közül a fővárosiakban nőtt a leginkább a betöltetlen álláshelyek aránya. 2020 és 2021 között javult ez az arány, de aztán 2022-re megint nagyot romlott. A megyei jogú városok esetében 2020 óta egy lassú növekedés tapasztalható. A városoknál 2021 és 2022 között csökkent a betöltetlen álláshelyek aránya.

A hivatalos adatokból kiderült még, hogy:

  • egy év alatt megduplázódott a nyugdíjas pedagógusok aránya.
  • képesítés nélküli tanárokkal próbálják betömködni a hiányt.

Az általános iskolákban településtípusokra bontva 2022-ben már a községi általános iskolák:

  • több mint 6 százalékában nem dolgozott egyetlen képesített angoltanár sem,
  • több mint 7 százalékukban nem foglalkoztattak egyetlen képesített matematikatanárt vagy kémiatanárt sem,
  • 7 és fél százalékukban nem volt képesített fizikatanár,
  • 5 százalékukban nem dolgozott képesített biológiatanár.
  • 2022-ben már a budapesti általános iskolák 3–4 százaléka működött úgy, hogy egyetlen képesített pedagógus sem tanított szaktárgyakat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

oktatás

iskola

pedagógushiány